Linkovi

Zločini Saddama Husseina (15/3/03) - 2003-03-15


Saddam Hussein već desetljećima tlači narod Iraka. Sjedinjene Države i njihovi saveznici rade na oslobođenju Iračana. Kako je rekao predsjednik George Walker Bush, “Sloboda iračkog naroda važan je moralni i strateški cilj. Narod Iraka zaslužuje, a sigurnost svih zemalja traži ostvarivanje tog cilja.”

Hrabri Iračani već planiraju budućnost demokratskog Iraka. Među njima je i skupina odvažnih Iračanki okupljena u “Žene za slobodni Irak”. Članice ove skupine nedavno su se sastale s američkim dužnosnicima, uključujući dopredsjednika Dicka Cheneya i savjetnicu za nacionalnu sigurnost Condoleezu Rice. Iračanke su američkim dužnosnicima pričale o teroru, ubojstvima i represiji. “Saddam Hussein,” kaže se u izjavi koju je objavila ova organizacija, “vodi rat protiv iračkog naroda. Svaki dan dok se taj rat nastavlja, sve više naše braće i sestara patit će zbog Saddamove totalitarističke i rasističke politike.”

Raz Rasool iz organizacije “Žene za slobodni Irak” pripada Kurdima iz sjevernog dijela zemlje. “Ima mnogo mojih rođaka i prijatelja,” rekla je gospođa Rasool, “koje je režim pogubio.” Njen otac je godinama bio zatvoren zbog Saddama. Zapravo, rekla je, gotovo svaka obitelj u Iraku izgubila je nekoga pod režimom Saddama Husseina.

Mnogi Iračani izgubili su svoje domove ili su prisilno raseljeni, kada je vlada krajem osamdesetih godina uništila tisuće kurdskih sela. “Bježala sam iz kuće u kuću da bih se sakrila, a mnogi moji prijatelji su ubijeni,” kazala je gospođa Rasool.

Iračkom narodu dosta je njegovog barbarskog vođe. Iračani čeznu za slobodom. Zato će koalicija predvođena Sjedinjenim Državama pomoći iračkom narodu da pomogne sam sebi. Kako je rekla pomoćnica državnog tajnika za globalna pitanja Paula Dobriansky, “Želimo pomoći Iračanima da ponovno uzmu svoju zemlju u svoje ruke i da postave temelje boljem demokratskom društvu, društvu koje će se osnivati na iračkoj tradiciji i kulturi, ali će biti utemeljeno na općim načelima slobode.” Irački će narod sam trebati izabrati oblik nove vlade. No, kako je rekao predsjednik Bush, “Sjedinjene Države će osigurati da jednog brutalnog diktatora ne zamijeni drugi. U novoj vladi mora se čuti glas svih Iračana, a prava svih građana moraju biti zaštićena.”

XS
SM
MD
LG