Linkovi

Na prvom forumu hrvatskog veleposlanstvo u Washingtonu razgovaralo se o Sava inicijativi (14/3/03) - 2003-03-14


Jučer je u Washingtonu započeo radom Ambassador's Policy Forum. Riječ je o inicijativi hrvatskog veleposlanstva u Sjedinjenim Državama s ciljem poticanja rasprave i informiranja washingtonske poslovne i političke scene o važnim bilateralnim, kao i pitanjima regionalne politike.

Prvi forum bio je posvećen inicijativi Sava, odnosno sporazumu četiri države, u okviru Pakta o stabilnosti, o obnovi plovnosti rijeke Save, odnosno, općenito o upravljanju vodama sliva same rijeke Save i njezinih pritoka. Zamolili smo veleposlanika Grdešća da nam kaže tko je sve bio na današnjem forumu.

"Okupili smo predstavnike Državnog tajništva SAD-a, - gospođu Walker, koordinatoricu Pakta o stabilnosti u State Departmentu -, predstavnike četiri zainteresirane države, veleposlanike susjednih zemalja, predstavnike američke vojske, te financijskih institucija, - Svjetske banke, Međunarodnog monetarnog fonda, da bi o toj ideji i o toj inicijativi, - koja sada poprima i dimenzije međunarodnog ugovora -, informirali washingtonsku diplomatsku, političku i poslovnu javnost," rekao je gospodin Grdešić.

U srijedu je u Bruxellesu održan sličan sastanak koordinatora Pakta o stabilnosti i zainteresiranih zemalja na kojem se razgovaralo o konkretnim projektima. Na jučerašnjem forumu na dnevnom je redu bio široki spektar pitanja - od deminiranja, pa do uređenja obala i luka.

"Naš posao ovdje u veleposlanstvu je bio da informiramo zainteresiranu javnost, da je okupimo na temi koja je, da tako kažem, orijentirana na razvoj i na budućnost, koja je orijentirana na suradnju u regiji i koja pokazuje da ove četiri zemlje na jednom sasvim konkretnom projektu, u relativno kratko vrijeme, su postigle jedan važan međunarodni dogovor koji je, evo, pred nama da ga realiziramo," kazao je hrvatski veleposlanik Ivan Grdešić.

Dužnosnici američkog Državnog tajništva, USAID-a te drugih državnih agencija na kraju sastanka su, po riječima veleposlanika Grdešića, pozdravili inicijativu hrvatskog veleposlanstva, uz napomenu da je riječ o projektu koji je svima dragocjen - i državama regije i međunarodnoj zajednici.

XS
SM
MD
LG