Linkovi

Očekivani životni vijek prosječnog Amerikanca - 77 godina, 2 mjeseca  (15/3/03) - 2003-03-14


Američki Centar za kontrolu i spriječavanje zaraznih bolesti objavio je da je očekivani životni vijek Amerikanaca došao na najveću razinu u povijesti.

Na temelju podataka iz 2001. godine prosječna očekivana životna dob Amerikanaca iznosi 77 godina i dva mjeseca što odražava statističko povećanje za muškarce i žene, kao i za kategorije bijelaca i crnaca.

Na popisu zemalja s najvećom prosječnom životnom dobi, koji sastavlja Svjetska zdravstvena organizacija, na prvom mjestu se nalazi Japan dok su Sjedinjene Države 24-te.

U američkom Centru za kontrolu i spriječavanje zaraznih bolesti kažu da je do povećanja prosječne dobi došlo uslijed smanjenja broja smrtnih slučajeva od glavnih uzroka smrti u SAD-u poput srčanih bolesti, raka i kapi.

No zbog općenitog starenja stanovništva bilježi se porast drugih bolesti karakterističnih za poznu životnu dob poput Alzheimerove bolesti, hipertenzije i oboljenja bubrega.

Prema podacima Centra za kontrolu i spriječavanje zaraznih bolesti u 2001. godini zabilježeno je i povećanje broja ubojstava, ali se to pripisuje terorističkim napadima na Sjedinjene države 2001. godine kojima je poginulo više od tri tisuće ljudi.

XS
SM
MD
LG