Linkovi

Politički teatar - 'živ i zdrav' (15/3/03) - 2003-03-14


Na ovogodišnjoj kazališnoj manifestaciji Oregon Shakespeare Festival s velikim je uspjehom nedavno prikazana drama suvremenog britanskog pisca Davida Edgara "Continental Divide". Tema drame, koja se sastoji od dvije jednočinke, je američki politički proces, odnosno kako u interviewu za dnevnik New York Times kaže njezin autor - "njegova apsurdnost."

Prvi dio drame obrađuje događaje vezane uz izbornu kampanju Republikanske stranke u zamišljenoj američkoj saveznoj državi, u kojoj mnogi prepoznaju Kaliforniju. U drugom dijelu predstave, isti se događaji prikazuju očima protivničke strane - demokratskih političara, njihovih savjetnika i lobista.

David Edgar smatra da "niti jedna od dvije glavne stranke Ameriku ne predstavlja na autentičan način." "Nakon kontroverzno završenih posljednjih predsjedničkih izbora ne radi se o šokantnom zaključku" - primjećuje kritičar New York Timesa.

Zanimljivo je, dodaje se u članku, da - usprkos navodnom liberalnom otklonu američke kazališne scene - "Continental Divide" s većim simpatijama prikazuje republikanske političare, "iako" - napominje David Edgar - "kada se bolje pogleda, između republikanaca i demokrata neke velike razlike u stvari nema."

Drama "Continental Divide" posljednja je u nizu predstava inspiriranih suvremenom američkom politikom, od koji su posljednjih godina najuspješnije bile "Resurrection Blues" Arthura Millera i "Homebody/Kabul" Tonyja Kushnera.

XS
SM
MD
LG