Linkovi

Howard Fast, 1914. - 2003. (14/3/03) - 2003-03-13


Poznati američki pisac Howard Fast, autor brojnih bestsellera s povijesnom tematikom, umro je u svojem domu u Old Greenwichu u Connecticutu u dobi od 88 godina.

Howard Fast bio je jedan od najplodnijih pisaca 20. stoljeća, s više od 80 napisanih romana, te nizom pripovjedaka, novinarskih članaka, pjesama i drama. Pisanjem se počeo baviti tijekom tridestih godina prošlog stoljeća. Njegovi romani kao što su “Citizen Tom Paine” (1946), “Freedom Road” (1944) i “Spartacus” (1953) bili su hvaljeni zbog svoje autentičnosti, preciznosti detalja, te napete radnje.

Stil Howarda Fasta uvijek je bio donekle didaktičan, suprotstavljen modernizmu te socijalno angažiran. Tijekom pedesetih godina, našao se na crnoj listi, kada se doznalo da je svojedobno bio član Komunističke partije Sjedinjenih Država. Nakon što je odbio surađivati s kongresnim Odborom za neameričke aktivnosti, osuđen je na tri mjeseca zatvora.

Howard Melvin Fast rođen je 11. studenoga 1914. na Manhattanu, kao jedno od četvoro djece u radničkoj obitelji. Već kao vrlo mlad svojim je radom pomagao svoju obitelj. Prvu je priču prodao časopisu “Amazing Stories” u dobi od 17 godina. Sljedeće godine prodao je i svoj prvi roman. Prvi veći uspjeh ostvario je 1939. s romanom o američkom građanskom ratu “Conceived in Liberty”, koji je prodan u milijun primjeraka.

Nakon toga zaredao se niz best-sellera, među kojima i saga o obitelji Lavette, koja je počela s “Useljenicima” (1977), a završila s “Naslijeđem” (1981). Howard Fast je nastavio pisati i u dubokoj starosti. Svoj posljednji roman “Greenwich” napisao je 2000.

“Jedino što me ljuti,” kazao je jednom prilikom, “jest činjenica da u sebi imam više materijala nego za sve knjige koje ću stići napisati u svom životu.”

XS
SM
MD
LG