Linkovi

Mesić: Očekivali smo da će hod Srbije prema modernoj Europi biti brži (12/3/03) - 2003-03-12


Ubojstvo premijera Srbije Zorana Đinđića osudili su hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i premijer Ivica Račan.

"Najoštrije osuđujem teroristički čin kojim je prekinut život premijera Srbije" - napisao je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u osobnoj poruci predsjedniku Srbije i Crne Gore Svetozaru Maroviću.

Hrvatski predsjednik izrazio je uvjerenje da "bezumni akt" Đinđićevih ubojica "neće imati trajnijih negativnih posljedica na stabilnost Srbije, državne zajednice Srbije i Crne Gore i šire regije.

"Ovo što se dogodilo u Beogradu sigurno nije dobro za demokratizaciju Srbije niti za nas koji smo u njenom susjedstvu. Srbija je prošla teške trenutke u Miloševićevoj diktaturi, i svi smo mi očekivali da će njen hod prema modernoj i demokratskoj Evropi biti brži. Ovaj atentat usporava demokratizaciju Srbije" - rekao je predsjednik Mesić novinarima.

Komentirajući nagađanja o korupciji kao mogućem motivu atentata, hrvatski predsjednik kazao je da ubojstvo predsjednika srpske vlade ne bi trebalo zaustaviti demokratske reforme i borbu protiv kriminala. "Vlast u Srbiji," rekao je predsjednik Mesić, "sada treba pojačati borbu protiv korupcije koja ugrožava srpsko drustvo, privredu ali i susjedne države."

"Hrvatska je zgrožena ovim terorističkim činom" - komentirao je premijer Ivica Račan. Predsjednik hrvatske vlade kazao je da je ubojstvo Zorana Đinđica napad na na sve demokratske napore i procese u Srbiji. "Logično je da smo zabrinuti za posljedice koje će ovaj brutalni napad imati na stanje u Srbiji i šire u regiji. Ovo je upozorenje svima nama da još uvijek živimo u izuzetno nestabilnoj regiji" - kazao je Račan novinarima.

Dodao je da se nada da će se u Srbiji nastaviti proces demokratizacije kako zbog zbog same Srbije tako i zbog njenih susjeda. "Hrvatska želi dobrosusjedske odnose sa svojim susjedima, Srbijom posebno" - rekao je hrvatski premijer dodajući da je stabilan europski jugoistok u interesu Hrvatske ali i svih drugih država regije.

XS
SM
MD
LG