Linkovi

Srbijanski premijer Zoran Đinđić preminuo od rana zadobijenih u atentatu (12/3/03) - 2003-03-12


Srpski premijer Zoran Đinđić preminuo je od rana zadobivenih u atentatu, koji je izvršen danas poslijepodne po lokalnom vremenu ispred zgrade vlade Republike Srbije u središtu Beograda.

Premijer Đinđić pogođen je iz snajpera s dva hica.

Zoran Đinđić preminuo je, prema službenim izvorima, u bolnici, tijekom operacije.

Policija je blokirala zgradu s koje je pucano. Svjedoci tvrde da su uhićene dvije osobe za koje se sumnja da su u vezi s atentatom.

Diplomatski izvori u Beogradu nagađaju da je atentat vjerojatno povezan s premijerovim naporima u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Prema izvješću agencije Reuters, odmah nakon atentata, vlada Srbije je održala izvanrednu sjednicu.

Zoran Đinđić odigrao je ključnu ulogu u zbacivanju Slobodana Miloševića. Međutim, kasnije nesuglasice s predsjednikom Jugoslavije Vojislavom Koštunicom paralizirale su Đinđićev plan uvođenja ekonomskih i društvenih reformi.

Srbijanski premijer je prošli mjesec jedva izbjegao atentat nakon što je pred kolonu automobila, iz suprotnog smjera, skrenuo jedan kamion. Premijer je pokušao umanjiti značaj tog incidenta, rekavši da se radi o slučaju neoprezne vožnje. Istraga o tom incidentu još je u tijeku.

O najnovijem razvoju dogadaja vezanim uz ovu teme poslušajte emisije Glasa Amerike na hrvatskom jeziku koje se emitiraju tri puta dnevno. i .

XS
SM
MD
LG