Linkovi

SAD spremne produžiti rok za potpuno razoružanje Iraka (12/3/03) - 2003-03-12


Sjedinjene Države nagovješćuju da bi, možda, bile spremne produžiti za nekoliko dana rok do kojeg se od Iraka zahtjeva potpuno razoružanje. Prema dosadašnjem američkom prijedlogu rezolucije Vijeća sigurnosti, Bagdad bi se sučelio s ratom ukoliko se ne bi razoružao do 17.ožujka. Bijela kuća je, međutim, potpuno odbacila prijedloge nekih članica vijeća da se rok za razoružanje produži za najmanje mjesec dana.

Sjedinjene su države privremeno prekinule letove zrakoplova za elektronsko izviđanje tipe U-2 nad Irakom. Pentagon je to odlučio nakon što su irački borbeni zrakoplovi presreli dva američka špijunska zrakoplova. Ministar obrane Donald Rumsfeld je izjavio da dva presretena zrakoplova nisu bila u izravnoj opasnosti, te da su se vratila u bazu u Kuvajtu.

U Ankari bi danas na položaj predsjednika vlade trebao stupiti Recep Tayyip Erdogan. U Sjedinjenim se državama ocjenjuje da dolazak na vlast novog premijera budi nade da bi u turskom parlamentu moglo ponovo biti pokrenuto pitanje razmještanja 60 tisuća američkih vojnika u Turskoj, kako bi se mogao otvoriti drugi front prema Iraku.

Američka je vojska priopćila da je 11 osoba poginulo prilikom jučerašnjeg pada helikoptera u saveznoj državi New York. Do nesreće je došlo tijekom vježbe helikoptera tipa Black Hawk u kojem se nalazilo devet vojnika i četiri člana posade. Dvije su osobe preživjele nesreću.

Američki ministar obrane Donald Rumsfeld izjavio je da Pentagon privatno komunicira s pripadnicima iračke vojske, izvješćujući ih o načinima kako da izbjegnu napad koalicijskih snaga koje bi predvodila američka vojska. Gospodin je Rumsfeld rekao da se iračkim vojnicima daju upute kako se ponašati ukoliko žele da ih koalicijske snage ne tretiraju kao naoružane neprijateljske snage.

Američka vojska isprobala je najveću bombu u arsenalu oružanih snaga. Bomba poznata pod kraticom MOAB teška je oko 9.5 tona. To je za 2.7 tona više od bombe “Daisy Cutter”, koja je korištena u Vijetnamskom ratu.

Ministri zemalja članica OPEC-a suglasili su se na sastanku u Beču da zadrže sadašnje proizvodne kvote koje iznose ukupno 24.5 milijuna barela nafte dnevno. 11-člana Organizacija zemalja izvoznica nafte je obećala da će povećati proizvodnju ukoliko dođe do većeg poremećaja u opskrbi svjetskog tržišta naftom. Ministri, međutim, nisu dogovorili nikakve posebne mjere za slučaj izbijanja rata u Iraku.

XS
SM
MD
LG