Linkovi

Diplomatske igre oko Iraka  (12/3/03) - 2003-03-12


Diplomatske igre oko Iraka i ratne pripreme dominiraju naslovnicama današnjih američkih listova. “Štogod da se dogodi na kraju, borba u Ujedinjenim narodima oko toga što učiniti u Iraku dovela je do strasne međunarodne debate kakva je rijetko viđena u svjetskoj povijesti” - ocjenjuje Christian Science Monitor. Prema mišljenju jednih, naizgled beskonačne rasprave i iznuđivanje glasova pritiscima “mirišu na ciničnu politiku sile”, dok prema mišljenju drugih sve to ukazuje na gašenje Vijeća sigurnosti kao relevantnog suca u međunarodnim problemima – piše bostonski list.

A unutar Sjedinjenih Država, Washington Post bilježi da se – s jedne strane - Pentagon ponosi svojom tehnološkom superiornošću, a s druge – antiratne skupine koriste visoku tehnologiju u mobiliziranju prosvjeda protiv američke vojne intervencije. Stotine web-stranica pozivaju Amerikance na poduzimanje akcije, na pisanje anti-ratnih peticija e-mailom i na elektronskom širenju anti-ratnih poruka po sistemu piramida. List izdvaja nedavni “Virtualni marš” na Washington, kada je – prema procjeni organizatora – u jednom danu oko 85 tisuća anti-ratnih poruka upućeno Kongresu elektronskom poštom i telefaksom.

Na čelu anti-ratnog pokreta našle su se mnoge zvijezde zabavne industrije –piše Atlanta Constitution. Broj zvijezda koje se izjašnjavaju protiv rata sve je veći – Sean Penn, Martin Sheen, Dustin Hoffman, Danny Glover, Sheryl Crow, Jessica Lange i drugi, sve su glasniji, piše list. Njima se suprotstavlja druga skupina zvijezda, iako malobrojnija, iz koje Atlanta Constitution izdvaja pjevača Charlieja Danielsa koji je nedavno uputio “Otvoreno pismo hollywoodskoj gomili” nazivajući anti-ratno raspoložene zvijezde “gomilom jadnih, dvoličnih, idiotskih kaponja”.

XS
SM
MD
LG