Linkovi

Reeker: Vjerujemo da će se reforme u Srbiji nastaviti (12/3/03) - 2003-03-12


Atentat na premijera Srbije Zorana Đinđića komentirao je glasnogovornik američkog Državnog tajništva Phillip Reeker:

”Šokirani smo i tužni zbog ubojstva premijera Đinđića. Predsjednik Bush, državni tajnik Powell i američki narod izražavaju najdublju sućut obitelji premijera Đinđića i narodu Srbije zbog ovog tragičnog događaja."

Na vijest da je u Srbiji uvedeno izvanredno stanje, glasnogovornik State Departmenta je izjavio da Srbija "nakon ovog tragičnog događaja treba poduzeti sve mjere koje smatra potrebnima".

Phillip Reeker: ”Vjerujemo da će politički čelnici nastaviti napore premijera Đinđića. Naravno, SAD će i dalje pomagati Srbiji da provede gospodarske i političke reforme koje će ju odvesti u svijetliju i prosperitetniju budućnost unutar Europe, kao što je to činio Zoran Đinđić. Njegova hrabrost i njegova vizija nedostajat će svima." Glasnogovornik Državnog tajništva je naglasio da je Zoran Đinđić odigrao ključnu ulogu u smjeni despotskog režima Slobodana Miloševića. Njegova odvažna odluka da izruči Miloševića haaškom Tribunalu pomaže Srbiji da se sučeli s prošlošću, koju jedino tako može nadići.

Phillip Reeker: Od srpskih političkih čelnika očekujemo da nastave taj važan rad, uključujući i reforme koje je gospodin Đinđić započeo, u smislu javne kampanje za borbu protiv kriminala. U premijeru Đinđiću spoznali smo hrabrog vođu koji je imao viziju, koji se zalagao za bolji život srpskog naroda. Sigurni smo da će politički čelnici Srbije željeti nastavak tog procesa. Mi ćemo nastaviti pomagati Srbiji u provođenju reformi.

XS
SM
MD
LG