Linkovi

Američki stručnjaci za Balkan o posljedicama atentata na Zorana Đinđića (12/3/03) - 2003-03-12


“Predstoji razdoblje velike političke krize” – ocjenjuje politički analitičar Janusz Bugajski, govoreći nakon atentata na srbijanskog premijera Zorana Đinđića. Gospodin Bugajski je direktor Istočnoeuropskog odjela pri Centru za strateške i medjunarodne studije u Washigntonu.

Janusz Bugajski: "Srbija se nalazi u velikoj političkoj krizi. Ne samo da nemaju predsjednika – nisu ga uspjeli izabrati – već je ubijen i premijer. Radi se o krizi jer nema političkog vodstva, a najveći reformator i čovjek koji je od svih bio najviše naklonjen Zapadu, sada je mrtav. To otvara mogućnost novih izbora, u kojima bi nacionalisti i socijalisti ostvarili znatno bolje rezultate. Ovo ubojstvo stvara situaciju bezakonja ne samo u Srbiji već u čitavom tom području. Stoga mislim da se radi o velikoj krizi koja će obuhvatiti zemlje središnjeg Balkana."

Susan Yackee: Postoji li itko tko bi mogao preuzeti njegov položaj?

Janusz Bugajski: Nitko ne može legitimno zauzeti njegovo mjesto bez prethodnih izbora. Vjerojatno će biti izabran vršitelj dužnosti premijera, no mislim da će doći do novih parlamentarnih izbora, s ciljem uspostave nove vlade. Najpopularniji političar u ovom je trenutku Vojislav Koštunica, koji je – interesantno – upravo izgubio posao kao jugoslavenski predsjednik i sada traži novi posao. No, u globalu, mislim da predstoji razdoblje velike političke nestabilnosti i velike zabrinutosti, kako u samoj Srbiji tako i medju njezinim susjedima, glede toga hoće li ta zemlja ostati politički stabilna…

Hooper: Trijumf kriminala nad demokracijom

“Srbija vjerojatno ponovno ulazi u još jedno tamno razdoblje svoje povijesti” – ovim je riječima atentat na srbijanskog premijera Zorana Đinđića prokomentirao Jim Hooper, stručnjak za Balkan i bivši američki diplomat.

Jim Hooper kaže da je u “nacionalističkoj zemlji poput Srbije, Zoran Đinđić bio priličan izuzetak.” “Jednom sam ga pitao – koliko mu je, da bi se održao u takvoj sredini, nacionalizma uopće potrebno, da se zaštiti od protivnika? Odgovorio je - oko 15 posto” – prisjeća se Jim Hooper, dodajući da je srbijanski premijer zaista nastojao prevladati šovinizam koji dominira njegovim društvom:

"Nakon atentata na njega, bojim se da smo svjedoci novog ulaska Srbije u jedno novo razdoblje tame. Srpski narod nije nikad istinski osudio nacionalizam Miloševićevog razdoblja. Hvala bogu što su Milošević i Šešelj u den Haagu, pa nisu politički čimbenici u ovoj napetoj situaciji. U svjetlu današnjeg događaja, pokazuje se, još jednom, koliko je Tribunal važna institucija."

Jim Hooper smatra da preminulom premijeru treba odati priznanje zbog njegovog – kako je rekao – “herojskog pokušaja da se srpsko društvo očisti od korupcije i organiziranog kriminala.” “Novi izazov za Srbe je – okupljanje demokratskih snaga, i traženje zamjene za Đinđića” – koji je, kako kaže Jim Hooper, bio vrlo sposoban političar. Tko bi ga mogao zamijeniti?

Jim Hooper: Vjerojatno, netko oko Milana Labusa, koji je bio kandidat demokratske oporbe na izborima za predsjednika. On vjerojatno ima najveći ugled, pošten je, efikasan političar... Možda ima i drugih kandidata za čelno mjesto. Demokratski pokret ima široku bazu. Važno je da ne čekaju, važno je da se brzo okupe oko svog kandidata.

U interviewu za albansku redakciju Glasa Amerike, Jim Hooper je izjavio da će smrt premijera Đinđića zakomplicirati odnose ne samo u Srbiji, već i u međunarodnoj zajednici, koja je uključena ne samo u sređivanje situacije na Kosovu, već ima riječ i u uspostavi nove državne zajednice između Srbije i Crne Gore.

O najnovijem razvoju dogadaja vezanim uz ovu teme poslušajte emisije Glasa Amerike na hrvatskom jeziku koje se emitiraju tri puta dnevno. i .

XS
SM
MD
LG