Linkovi

Posljedice nasilja na televiziji zamjetne i nakon 20 godina! (12/3/03) - 2003-03-11


Jedna nova studija ukazuje da gledanje nasilja na televiziji u dječje doba može potaknuti agresivnije ponašanje čak petnaestak ili dvadeset godina kasnije.

U časopisu Developmental Psychology, Rowell Huesmann piše da je njegova ekipa znanstvenika sa Sveučilišta Michigan pratila 329 osoba koje su kasnih sedamdesetih bile testirane s obzirom na to koliko su nasilja gledale u televizijskim programima. Ispitanici, tada u dobi od šest do devet godina, bili su ocijenjeni s obzirom na emisije koje su im bile najdraže.

Ponovno testiranje, provedeno nedavno, pokazalo je da su oni, koji su bili svrstani u 20 posto najizloženijih nasilju s malih ekrana, danas dvostruko više skloni agresivnom ponašanju - u usporedbi s prosječnim ispitanicima.

Primjerice, muškarci iz te skupine dvostruko bi češće tijekom prepirki svoju suprugu odgurnuli ili protresli, dok bi žene iz tih istih 20 posto "agresivaca", dvostruko češće na svoje supruge bacale predmete u žaru rasprave.

Premda se rezultati ove studije ne smatraju iznenađujućima, oni su vrlo značajni, jer su bile primijenjene brojne i raznolike metode testiranja na velikom broju ispitanika i to oba spola.

Inače, među televizijskim emisijama iz sedamdesetih, koje su smatrane vrlo nasilnima je i crtić s pticom trkačicom i kojotom.

O najnovijem razvoju dogadaja vezanim uz ovu teme poslušajte emisije Glasa Amerike na hrvatskom jeziku koje se emitiraju tri puta dnevno. i .

XS
SM
MD
LG