Linkovi

ElBaradei: Rat nije neizbježan, ali postaje sve bliži (11/3/03) - 2003-03-11


Rusija i Francuska su priopćile da će u Vijeću sigurnosti glasovati protiv prijedloga rezolucije koja bi otvorila put ratu protiv Iraka. Francuski predsjednik Jacques Chirac je izvjestio o odluci svoje vlade samo nekoliko sati nakon što je ruski ministar vanjskih poslova Igor Ivanov izjavio da će njegova zemlja glasovati protiv američko-britanskog prijedloga rezolucije. Kako i Rusija i Francuska imaju pravo veta, izjašnjavanje bilo koje od njih “protiv” prijedloga blokiralo bi donošenje rezolucije. U međuvremenu, glavni tajnik Ujedinjenih Naroda – Kofi Annan – ocijenio je da bi pokretanje rata protiv Iraka bez odobrenje svjetske organizacije bilo protivno Povelji Ujedinjenih Naroda.

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju – Mohamed ElBaradei – izjavio je da Irak mora napraviti ogromne korake kako bi pokazao da surađuje s inspektorima za naoružanje, prije no što bude prekasno za izbjegavanje rata. Gospodin ElBaradei je rekao da bi irački predsjednik Saddam Hussein trebao izići pred televizijske kamere i priopćiti da će u cijelosti ispuniti međunarodne zahtjeve za razoružanjem, te predati sve dokumente vezane za oružane programe. Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju je izrazio uvjerenje da rat nije neizbježan, ali da postaje sve bliži.

U Ankari – Recep Tayyip Erdogan, koji bi uskoro trebao postati predsjednik vlade, izjavio je da bi Sjedinjene Države trebale prvo pojasniti kakva bi bila uloga Turske u poslijeratnom Iraku, a tek nakon toga bi on odlučio o tome hoće li od parlamenta zatražiti da ponovo glasuje o razmještanju američkih postrojbi u Turskoj. Gospodin je Erdogan rekao agenciji Associated Press da Turska možda neće željeti preuzeti rizike ulaska u rat s Irakom, ukoliko neće imati nikakvu ulogu u toj zemlji nakon pada Saddama Husseina. Ankara se pribojava da bi irački Kurdi mogli proglasiti nezavisnu državu, što bi bio poticaj za ustanak Kurdima u Turskoj.

Predsjednik Organizacije zemalja izvoznica nafte – OPEC-a – izjavio je da će njegova organizacija učiniti sve što bude mogla kako bi stabilizirala svjetsko tržište nafte, ukoliko novi Zaljevski rat bude poremetio opskrbu svijeta tom sirovinom. Gospodin Abdullah bin Hamad al-Attiyah izjavio je pred današnji početak ministarskog sastanka OPEC-a u Beču da će zemlje članice tog kartela povećati proizvodnju nafte ukoliko to bude potrebno. … Iranski ministar nafte Bijan Yanganeh je, međutim, ocijenio da bi povećanje proizvodnje nafte predstavljalo politički motiviranu odluku koja bi podrazumijevala podršku američkoj vojnoj akciji protiv jedne od zemalja-članica OPEC-a.

XS
SM
MD
LG