Linkovi

NYT: 'Sve veći broj Amerikanaca podržava rat'  (11/3/03) - 2003-03-11


Listanje američkog tiska jutros počinjemo s New York Times-om koji je objavio rezultate najnovije ankete provedene zajedno s televizijskom mrežom CBS. Jedan od zaključaka – koji se ističe već u naslovu – je da “Sve veći broj Amerikanaca podržava rat”. Sve je više Amerikanaca koji pokazuju nestrpljenje prema Ujedinjenim Narodima, te kažu da bi podržali vojnu intervenciju u Iraku čak i ako Vijeće sigurnosti odbije podržati invaziju.

58 posto Amerikanaca smatra da u vezi s iračkom krizom Ujedinjeni Narodi ne obavljaju svoj posao kako bi trebali – bilježi newyorški list, koji napominje i to da je broj kritičara svjetske organizacije 10 posto veći nego prije mjesec dana. 55 posto ispitanika je izjavilo da bi podržalo američku invaziju, čak i ako je Vijeće sigurnosti ne odobri. Broj onih koji smatraju da inspektorima za naoružanje treba dati više vremena je pao na 52 posto.

New York Times, zajedno sa CBS-om zaključuje da je predsjednik Bush napredovao u nastojanjima da uvjeri domaću javnost da je Saddam Hussein opasnost po mir. Kako se čini, nacija se – kao uvijek u vrijeme rata - kreće ka okupljanju oko predsjednika, ocjenjuje newyorški list, ističući da je u najnovijoj anketi čak 56 posto Amerikanaca dalo podršku predsjedniku Bushu.

Washington Post u vezi s iračkom krizom bilježi incident zbog kojeg su židovske organizacije osudile kongresmena Jamesa Morana zbog – kako tvrde – njegovih “anti-semitskih izjava” na antiratnom skupu u Restonu. Buru su izazvale njegove izjave da su američki židovi odgovorni za to što guraju zemlju u rat s Irakom, te da bi židovski čelnici mogli spriječiti rat kad bi to htjeli. … No, kako piše Washington Post, kongresmen Moran se nakon kritike židovskih organizacija ispričao za svoje izjave.

XS
SM
MD
LG