Linkovi

Francuski  proizvodi - nepoželjni  (12/3/03) - 2003-03-11


Camembert i brie zasigurno nisu najprodavaniji sirevi u Sjedinjenim Državama, ali, posljednjih tjedana i oni padaju kao žrtve individualnih bojkota francuske robe. Povod je spor oko Iraka, ali, tvrde poznavaoci, korijeni sežu mnogo dublje - u stoljetno kulturološko nerazumijevanje i razilaženje dvije zemlje.

Počelo je pojedinačnim uklanjanjem francuskih sireva, flaširanih voda Evian i Perrier, i senfova u vrijeme kada se ozbiljno zahuktao diplomatski spor dvije zemlje . Zakratko, politički su stavovi u isti koš strpali uske francuske kruhove, bagete, i slike francuskog predsjednika Chiraca - u najmanju ruku to su učinili neki disk đokeji u Las Vegasu, upličivši javno gaženje bageta i Chiracovih slika. U igri su se, na koncu, našli i pomfriti, u Sjedinjenim Državama poznati kao "french fries" – dakle – francuski krumpirići. Neki su ih restorani prekrstili u "patriot fries" - patriotske krumpiriće; drugi, - a među njima i spomenuti restorani američkog Kongresa -, pretvorili su "french" u "freedom" i od pomfrita dobili slobodarske krumpiriće.

Dijelom je to posljedica politike. Za mnoge, međutim, bojkot je odraz dubljih, kulturoloških podjela, onih koje američke turiste podjećaju na vječno osorne francuske konobare i stalno ponavljanje da su kulturno inferiorni pred Francuzima. Posljednjih tjedana, kako izvješćuje list USA Today, tome vrijedi dodati i svježa loša iskustva američkih turista koji se, osim s neljubaznošću, susreću i s čestim uvredama pa čak I povremenim popljuvavanjem.

Doduše, letovi za Pariz nisu izgubili putnike i, tvrde oni hladnijih glava, niti neće. Veze između dvije zemlje, podsjećaju oni, stare su koliko i sama američka republika: Francuska je nastariji američki saveznik, iz doba rata za neovisnost i markiza de Lafayettea, čije ime, u znak zahvalnosti, u Washingtonu nosi trg ispred Bijele kuće, a, u drugim gradovima, njegovim se ulicama ni ne zna broja. Ideje koje su oblikovale najvažniji američki dokument, Ustav, podsjećaju povjesničari, iznikle su iz radova francuskih filozofa, poput Rousseaua i Montesquieua. Čak i najpoznatiji simbol Amerike, - Kip Slobode -, poklon je Francuske!

No, racionalnost očito nema nikakve veze s bojkotom sireva ili, - kao što se dogodilo u nekoliko trgovina na Floridi -, prolijevanjem francuskih vina i šampanjaca. Kad bi racionalnost igrala neku ulogu, onda bi javnost vjerojatno reagirala i na jednaku retoriku Njemačke, da se ni ne spominju Rusija i Kina. Međutim, do sada još nitko nije pozvao na bojkot BMW-a, ili pileta a la kung pao.

XS
SM
MD
LG