Linkovi

Zatočenici iz Guantanama nemaju pravo na zaštitu koju jamči američko pravosuđe (12/3/03) - 2003-03-11


Američki savezni žalbeni sud presudio je da zarobljeni borci afganistanskih talibana i članovi al-Qaide, koji se nalaze u američkoj bazi u Guantanamu, na Kubi, nemaju pravo na pravnu zaštitu u skladu s odredbama američkog kaznenog procesnog prava.

Sud je tom odlukom potvrdio presudu nižeg suda, protiv koje su se žalili odvjetnici zarobljenih osumnjičenika. Niži je sud odluku donio na temelju činjenice da su zarobljenici strani državljani koji se ne nalaze na teritoriju Sjedinjenih Država.

Žalbeni je sud potvrdio da kao takvi, zarobljenici s Guantanama nemaju pravo na zaštitu koju pružaju američki zakoni.

Zarobljenici iz Kuwaita, Australije i Britanije žalili su se na presudu prvostupanjskog suda. Navodeći odredbe međunarodnog prava, oni su tvrdili da ih američka vlada nezakonito drži u zatočeništvu, bez objavljivanja optužnice, te da im ne dopušta sastanke s njihovim odvjetnicima.

Odluka saveznog žalbenog suda predstavlja pravnu pobjedu američke vlade, koja tvrdi da zarobljene osobe nemaju pravo na zaštitu koja se pruža zarobljenim vojnicima neprijateljskih vojski. Vlada tvrdi da talibani i članovi al-Qaide nisu vojnici, već spadaju u kategoriju "neprijateljskih boraca", koja nema pravo na zaštitu koju predviđa američki pravni sustav.

U mornaričkoj bazi Guantanamo, na Kubi, nalazi se oko 600 zatočenika koji su zarobljeni u sukobu u Afganistanu, prije više od godinu dana.

XS
SM
MD
LG