Linkovi

Završen štrajk na Broadwayu (12/3/03) - 2003-03-11


Glazbenici i producentske kuće na newyorškom Broadwayu postigli su sporazum kojim se okončao četverodnevni štrajk koji je paralizirao jednu od glavnih atrakcija "Velike Jabuke" - kazališta u kojima se prikazuju najpopularniji američki mjuzikli.

Pregovori producenata i sindikata koji zastupa muzičare iz kazališnih orkestara trajali bili su danonoćni, a većinom su se održavali u službenoj rezidenciji newyorškog gradonačelnika Michaela Bloomberga.

Podrobnosti o sporazumu bit će priopćene kasnije.

Štrajk je počeo u petak, što je dovelo do toga da su se tisuće posjetitelja, koji su već kupili ulaznice - od koji su mnogi turisti - morale vratiti kućama, bez planiranog kazališnog užitka. Štrajk je blokirao prikazivanje i nekih od najpopularnijih predstava - mjuzikla "Fantom Opere", "Jadnika" te "Kralja Lavova".

Glazbenici su se odlučili na štrajk - prvi te vrste od sredine sademdesetih - kada su uprave kazališta objavile svoj prijedlog o smanjenju broja muzičara u svakom od kazališnih orkestara.

Sindikati glazbenika zabrinuti su da producentske kuće žele zamijeniti orkestre s unaprijed snimljenom, kompjuterski generiranom glazbom - što bi, naravno, smanjilo troškove produkcije i povećalo profite.

Štrajk je prekinut posredstvom gradskih vlasti koje su zabrinute zbog negativnih posljedica štrajka na ekonomiju New Yorka, koji se još uvijek oporavlja od posljedica terorističkog napada iz rujna 2001.

Turistički ured New Yorka procjenjuje da je četverodnevni štrajk "koštao" više od sedam milijuna dolara, ponajviše zbog gubitaka ugostiteljskog sektora.

O najnovijem razvoju dogadaja vezanim uz ovu teme poslušajte emisije Glasa Amerike na hrvatskom jeziku koje se emitiraju tri puta dnevno. i .

XS
SM
MD
LG