Linkovi

Suđenje Miloševiću: Bivši general JNA o ratnim zločinima u Hrvatskoj (11/3/03) - 2003-03-11


U den Haagu je nastavljeno suđenje Slobodanu Miloševiću. Na današnjem ročištu svjedočio je Milisav Đorđević, umirovljeni general JNA zadužen za koordinaciju rada Ministarstva obrane Srbije sa srpskim "krajinama" u Hrvatskoj. On je izjavio da je "Beograd znao za zločine nad civilima u Krajini, čak je i usmeno upozoravao vodstvo u Kninu, konkretno Milana Babića", kao političkog lidera, o obavezi procesuiranja počinitelja, uglavnom paramilitaraca.

Tužitelj Geoffrey Nice je sucima pokazao pismeni nalog zapovjednika generala Blagoja Adžića o sprečavanju zločina.

Neke je elemente, pogotovo o susretima Miloševića s vojnim vrhom JNA svjedok opisivao na zatvorenoj sjednici, stoga samo nekoliko detalja: Milošević je kao neosporni vladar Srbije preferirao policiju, u policijske su snage – svjedok Đorđević nazvao ih je "Miloševićevim pretorijancima" - ulagano osjetno više sredstava nego li u regularnu armiju što je predstavljalo stalan izvor nezadovoljstva i frustracija u vojsci. Kada je Đorđević o tome otvoremo prigovorio u razgovoru s Momčilom Perišićem, ovaj mu je savjetovao da "promijeni ton". "Nemojte tako govoriti, tako govori opozicija" - rekao mu ju Perišić.

Miloševićevo je unakrsno ispitivanje, prema očekivanju, ponovno predstavljalo optuženikovu verziju zbivanja. Svjedočenje koordinatora za veze vojng vrha u Beogradu s "krajinama" nije unijelo nikakve nove dramatične elemente optužnici ali je učvrstilo njezine navode, pogotovo dio o saznanju o zločinima nad civilima bez kažnjavanja odgovornih kao i čvrste, institucionalizirane veze Beograda sa srpskim pobunjenicima.

O najnovijem razvoju dogadaja vezanim uz ovu teme poslušajte emisije Glasa Amerike na hrvatskom jeziku koje se emitiraju tri puta dnevno. i .

XS
SM
MD
LG