Linkovi

Zaprisegnuti suci Međunarodnog kaznenog suda (11/3/03) - 2003-03-11


U Den Haagu je svečano inauguriran novi Međunarodni kazneni sud. Na prigodnoj svečanosti, 18 sudaca novoga suda položilo je prisegu. Sjedinjene Države protive se osnivanju tog tribunala.

Među preko 500 gostiju, koji su nazočili inauguraciji novoga suda zajedno s glavnim tajnikom Ujedinjenih naroda Kofijem Annanom, bio je posebno upadljiv izostanak službenog predstavnika Washingtona.

Do sada je Rimski sporazum o osnivanju suda ratificiralo 89 zemalja, no Sjedinjene Države nisu među njima.

Prvi stalni Međunarodni kazneni sud bit će ovlašten suditi u slučajevima koji sadrže najteže zločine, kao što su genocid i zločini protiv čovječnosti, no njegova će se jurisdikcija protezati uglavnom na zemlje-potpisnice Rimskog sporazuma.

Administracija predsjednika Busha strahuje da bi se američki državljani mogli naći na meti nepravednih, politički motiviranih suđenja, te se stoga protivi novom sudu.

Sjedinjene su Države s više od 20 zemalja postigle sporazume, koji američkim državljanima jamče imunitet pred novim sudom.

David Scheffer, bivši američki veleposlanik koji je tijekom mandata predsjednika Billa Clintona bio zadužen za pitanja ratnih zločina, kaže da je vrlo razočaran što njegova zemlja nije sudjelovala u osnivanju Međunarodnog kaznenog suda: "Sjedinjenim će Državama trebati mnogo vremena da ponovno steknu čelnu ulogu, kao i opći i moralni kredibilitet po pitanju vladavine zakona, kada se radi o kažnjavanju zločina."

Međunarodnom kaznenom sudu do sada je proslijeđeno više od 200 stotine predmeta, o kojima bi mogao odlučivati. Većina tih predmeta ne zaslužuje pažnju suda, no neki bi ipak mogli završiti u njegovoj nadležnosti. Među zemljama koje su ratificirale sporazum o Međunarodnom kaznenom sudu je i Hrvatska. Hrvatski pravni stručnjak Ivo Josipović, koji je bio među kandidatima za suce novoga suda, izjavio je da je inauguracija novoga suda “kamen međaš u razvoju međunarodnog prava.”

O najnovijem razvoju dogadaja vezanim uz ovu teme poslušajte emisije Glasa Amerike na hrvatskom jeziku koje se emitiraju tri puta dnevno. i .

XS
SM
MD
LG