Linkovi

U Zagrebu predstavljen Izvještaj UN-a <I>Žene rat i mir</I> (10/3/03) - 2003-03-10


"Zenama treba dati sansu da preuzmu svoj dio odgovornosti u sprijecavanju ratova i izgradnji odrzivog mira," rekla je u Zagrebu Elizabeth Rehn predstavljajuci UN-ov izvjestaj o nasilju nad zenama u oruzanim sukobima. Za UN-ov Razvojni fond za zene, UNIFEM, bivsa finska ministrica obrane i posebna izvjestiteljica UN-a za ljudska prava izvjestaj je sastavila s liberijkom Ellen Johnson Sirleaf nakon obilaska gotovo svih svjetskih ratnih zarista.

Njihovo istrazivanje pokazalo je da je seksualno nasilje nad zenama prisutno svugdje bez obzira na vjeru i razinu edukacije. "Silovanja, zlostavljanja, seksualno robstvo, otmice i trgovina zenama danas su instrumenti ratovanja," kazala je Rehn, nedavno imenovana predsjedateljicom Prvog radnog stola o demokratizaciji i ljudskim pravima Pakta o stabilnosti.

Upozoravajuci na sve veći problem trgovine zenama u kojem kljucnu ulogu imaju balkanske drzave rekla je da u trecoj najprofitnijoj djelatnosti organiziranog kriminala "probleme stvaraju i predstavnici medjunarodne zajednice". "Nazalost i oni su dobri klijenti, imaju novac i daleko su od kuce. Ali ne radi se samo o osoblju UN-a. Osim civilne policije i mirovnih snaga UN-a klijenti su i diplomati te predstavnici humanitarnih i nevladinih organizacija" - kazala je Rehn u zagrebackom Centru za ljudska prava.

Bivsa UN-ova izvjestiteljica za bivsu Jugoslaviju zalozila se za provedbu UN-ove rezolucije 1325 iz listopada 2000. kojom je zenama dan politicki legitimitet za sudjelovanjem u donosenju odluka i mjestom za pregovarackim stolovima. "Zene, koje cine 52 posto svjetske populacije, iskljucene su iz mirovnih procesa," kazala je Rehn dodajuci da podaci iz ratnih zona, od Istocnog Timora, Kambodze, Balkana, Izraela, zaposjednutnih palestinskih podrucja, Kolumbije i Afrike, svjedoce da u ratovima raste razina nasilja nad zenama ali da zlocini ostaju nekaznjeni.

Prva zena u svijetu koja je bila imenovana ministricom obrane kazala je da je protivnik rata u Iraku. Dodala je da je protivnikom svih ratova ucinilo iskustvo UN-ove izvjestiteljice za ljudska prava, posebno stradanja djece i zena u balkanskim ratovima. "Strasno je velika odgovornost zapoceti novi rat. Takodjer je velika odgovornost ostaviti situaciju nepromijenjenom jer stanovnistvo Iraka i sada pati. I sada imamo humanitarnu katastrofu ali ona ce u slucaju rata biti jos i veca," rekla je Rehn.

Novu predsjedateljicu Prvog radnog stola o demokratizaciji i ljudskim pravima Pakta o Stabilnosti u Zagrebu je primio Gordan Markotic, nacionalni koordinator Hrvatske za Pakt o stabilnosti, i izvjestio je o hrvatskim inicijativima za pomirenje i aktivnostima vezanim za povratak izbjeglih Srba.

XS
SM
MD
LG