Linkovi

LAT: Od glasanja u Ujedinjenim narodima ovisi Powellov kredibilitet  (10/3/03) - 2003-03-10


Među temama koje dobivaju najviše prostora na naslovnicama današnjih američkih novina su diplomatska nastojanja američkih dužnosnika da pridobiju podršku neophodnih devet članica Vijeća sigurnosti, kako bi prošla britansko-američko-španjolska rezolucija kojom se otvara put vojnoj intervenciji u Iraku. Los Angeles Times u naslovu ističe: “Od glasanja u Ujedinjenim narodima ovisi Powellov kredibilitet”. Ovog tjedna ne ovisi samo sudbina Saddama Husseina od odnosa snaga u Ujedinjenim narodima – ugled državnog tajnika Colina Powella također je na ispitu, piše kalifornijski list.

S obzirom da je on bio taj koji je nagovorio predsjednika Busha na suradnju sa svjetskom organizacijom, državni tajnik sada treba ispuniti očekivanja, te navesti Vijeće sigurnosti da prihvati plan gospodina Busha o vojnom razoružavanju Iraka – navodi Los Angeles Times. Od ishoda glasovanja ovisi sudbina gospodina Powella kao protuteže jastrebovima i trvdo-linijašima u administraciji predsjednika Busha – piše list.

New York Times, međutim, već u naslovu konstatira: “Hitne diplomatske akcije nisu uspjele osigurati Americi 9 glasova u Ujedinjenim Narodima”. Iako dužnosnici administracije i dalje izražavaju uvjerenje da će sakupiti dovoljno glasova, dvije zemlje koje su dugo bile neodlučne – Čile i Gvineja – ovog su vikenda priopćile da još nisu spremne podržati rezoluciju – piše newyorški list.

Washington Post, pak, u naslovu ističe kako je “Powell optimističan glede podrške u Ujedinjenim Narodima”. Tome se dodaje i izjava predsjednikove savjetnice za državnu sigurnost Condoleezze Rice da još predstoji izjašnjavanje šest članica vijeća, koje ona naziva neodlučnima –Angola, Kamerun, Čile, Gvineja, Meksiko i Pakistan. Washingtonski list napominje da svaka od tih šest država prima američku pomoć, ili ima preferencijalni tretman u trgovinskim odnosima s Amerikom.

XS
SM
MD
LG