Linkovi

Irački general Hussam Amin: Irak spreman za rat  (10/3/03) - 2003-03-10


Jedan od najviših iračkih generala izjavio je da se Bagdad priprema za rat, koji se – kako je rekao - očekuje čak i ako Irak do 17.ožujka dokaže da se razoružao. General Hussam Amin je izrazio uvjerenje da su Sjedinjene Države odlučne napasti Irak, te da se njegova zemlja priprema za sve mogućnosti. Irački je general dodao da to što njegova zemlja uništava projektile al-Samoud 2 slabi obrambene mogućnosti Iraka. Pa ipak – rekao je – Bagdad raspolaže neophodnim obrambenim sredstvima.

Američki državni tajnik Colin Powell izjavio je da bi Sjedinjene Države u Vijeću sigurnosti uskoro mogle osigurati devet glasova, koliko je potrebno za prihvaćanje rezolucije kojom bi se otvorio put ratu s Irakom. Gospodin je Powell, međutim, dodao da bi Francuska mogla blokirati donošenje rezolucije ulaganjem veta. U međuvremenu, američki i britanski dužnosnici nastavili su lobirati s ciljem pridobivanja glasova još uvijek neodlučnih članica vijeća, kako bi se osiguralo usvajanje prijedloga po kojem bi Irak dobio rok da se do 17.ožujka razoruža, ili da se sučeli s oružanom intervencijom.

Francuska je, istovremeno, pojačala svoju diplomatsku aktivnost s ciljem spriječavanja donošenja rezolucije. Šef francuske diplomacije Dominique de Villepin otputovao je u Afriku kako bi uvjerio čelnike Angole, Kameruna i Gvineje da odbace američki prijedlog rezolucije…. Za sada, u Vijeću sigurnosti Rusija, Kina, Njemačka i Sirija podržavaju francuski zahtjev da se inspektorima za naoružanje u Iraku da više vremena. S druge strane, Britanija, Španjolska i Bugarska podržavaju stajalište administracije predsjednika Busha.

Rusija nastavlja evakuirati svoje državljane iz Iraka, strahujući od vojne intervencije koju bi predvodile Sjedinjene Države. Jučer je iz Bagdada u Moskvu stigao zrakoplov sa 117 ruskih građana. Bio je te četvrti let za redom, nakon što je rusko ministarstvo vanjskih poslova pružilo mogućnost svojim državljanima da napuste Irak.

Američki veleposlanik u Turskoj Robert Pearson izjavio je da će vjerojatni dolazak Recepa Tayyipa Erdogana na premijerski položaj obnoviti nade da bi američke postrojbe mogle biti razmještene u Turskoj. Veleposlanik Pearson sastao se jučer s gospodinom Erdoganom koji je na dopunskim izborima u pokrajini Siirt osvojio 85 posto glasova i tako dobio mjesto u turskom parlamentu. Taj izbor otvara put njegovom dolasku na čelo turske vlade krajem ovog tjedna, s obzirom da njegova stranka drži većinu u parlamentu.

XS
SM
MD
LG