Linkovi

Jet-set  američkih kućnih ljubimaca  (11/3/03) - 2003-03-10


Ove će godine, Amerikanci na svoje kućne ljubimce potrošiti 31. i pol milijardu dolara, procjenjuju strukovne udruge proizvođača potrepština za kućne ljubimce. To je pet posto više nego lani, a gotovo dvostruko više nego 1994. godine.

Usporedbe radi, sadašnja američka potrošnja na kućne ljubimce iznosi koliko i polovica brutto nacionalnog proizvoda Iraka, odnosno oko 8 milijardi više nego što je ukupni društveni proizvod Sjeverne Koreje. I, premda ekonomska recesija znači da će društva za zaštitu životinja skrbiti o većem broju napuštenih kućnih ljubimaca, i među psima i mačkama postoji sloj onih koji žive okruženi većom raskoši nego obitelj solidne gornje srednje klase.

Najbolju ilustraciju za jet-set stil života među kućnim ljubimcima pruža ovotjedno otvorenje hotela za pse i mačke u Las Vegasu. Psi iz visokog društva mogu u tom hotelu uživati u individualnim apartmanima s televizorom u boji, posebno dizajniranim krevetima i 24-satnom poslugom, koja uključuje delikatesnu pseću hranu i flaširanu vodu. Sve to po cijeni od 79 dolara po danu. Mačji gosti tog hotela uživaju u posebnim trokatnim nastambama, u kojima najgornji kat nudi prozore s vitražom i pogledom na grad – idealno mjesto za sate spokojnog drijemeža. Ukoliko mace požele, recimo, suši, posebni kuhar za suši udovoljit će njihovim prohtjevima. Kako kaže upravitelj hotela Christopher Easley, “osnova poslovanja hotela je udovoljavanje željama mušterija.”

Premda je hotel za kućne ljubimce u Las Vegasu posebno raskošan, on nije specijalno čudo – većina velikih gradova nudi vrlo dobar smještaj pasa i mačaka za svoje turističke posjetitelje; ponekad tako dobar da i mnogi dvonošci požele živjeti tako psećim životom. Las Vegas je, štoviše, značajno kasnio s takvom ponudom, jer je on, inače, najčešće odredište američkog turizma.

Za potrebe putovanja s kućnim ljubimcima postoje i posebne turističke agencije, recimo “Puppy Travel”, u Salt Lake Cityju. Stručnjaci kažu da je to najbrže rastući segment turističke industrije s obzirom da čak 65 posto vlasnika kućnih ljubimaca preferira povesti svoje ljubimce na putovanje, ako to ikako može. Mnogi četveronožmi turisti dolaze u Sjedinjene Države Concordeom, koji će rezervirati posebno sjedište za ljubimca. Tisuću dolara, - koliko košta pseća, odnosno mačja karta u Concordeu -, velika je svota, ali onima koji mogu platiti 80 dolara po danu za hotel za svog ljubimca to možda i nije previše.

Takvima, hotel Regency u New Yorku, nudi i poseban Božićni program za ljubimce, koji je prošle godine koštao 509 dolara po danu, dok čikaški hotel Peninsula nudi masažu za pse po cijeni od 85 dolara po tretmanu. U ljetovalištu Ranč San Ysidro, u Montecitu, u Californiji, nudi se “reiki” akupresurna terapija za kućne ljubimce. Kako rekosmo, zaista pseći život!

XS
SM
MD
LG