Linkovi

Powell:  SAD sve bliže potrebnoj podršci za novu rezoluciju UN-a (9/3/03) - 2003-03-09


Američki državni tajnik Colin Powell izjavio je da neće biti iznenađen ako Francuska uloži veto na nacrt rezolucije Vijeća sigurnosti koja bi otvorila put za vojnu akciju protiv Iraka. Gospodin Powell očekuje glasovanje o toj rezoluciji ovog tjedna.

Sjedinjene Države trebaju devet od 15 glasova članica Vijeća da bi nova rezolucija bila usvojena. Gospodin Powell je izjavio da je Washington sve bliži potrebnoj podršci.

"Mislim da smo došli blizu devet ili deset glasova. No moramo čekati da bismo vidjeli kako će pojedine zemlje glasovati."

Pet stalnih članica Vijeća sigurnosti ima pravo veta na bilo koju rezoluciju. U intervjuu za televizijsku mrežu FOX NEWS gospodin Powell je priznao da bi Francuska mogla blokirati rezoluciju.

"Ne bi me iznenadilo ako iskoriste pravo veta jer su jasno dali do znanja da žele spriječiti usvajanje nove rezolucije."

Američka i francuska diplomacija uključene su u diplomatske napore kako bi pridobile druge zemlje za njihova stajališta po pitanju Iraka. Administracija predsjednika Busha kaže da je došlo vrijeme da se pripremi moguća uporaba sile dok Francuska traži dodatno vrijeme za inspekcije iračkog oružja.

XS
SM
MD
LG