Linkovi

Hoće li mogući rat s Irakom dovesti do jačanja anti-amerikanizma? (9/3/03) - 2003-03-09


Neki od čelnih članova Kongresa Sjedinjenih Država upozorili su Bijelu kuću da bi rat s Irakom mogao dovesti do daljnjeg jačanja anti-amerikanizma u islamskom svijetu.

Na nedavnoj konferenciji za tisak, novinari su predsjednika Georgea Busha u nekoliko navrata pitali – ‘kako biste odgovorili na traženja mirovnih prosvjednika diljem svijeta, koji smatraju da je za razoružanje Iraka potrebno više vremena?’

"Onima koji pozivaju na jače diplomatske napore želim reći: diplomacija u ovom slučaju nije obavila posao. Na nju smo potrošili 12 godina. Saddam Hussein se nije razoružao."

Ankete pokazuju da je ova predsjednikova tvrdnja popularnija u Americi, nego u inozemstvu. Demokratski senator Joseph Biden smatra da bi unilateralna intervencija u Iraku Americi mogla nanijeti dugotrajnu štetu, kada su u pitanju odnosi s europskim saveznicima.

"Postupamo kao da nam nikad više neće trebati saveznička pomoć. Postupamo kao da nam u budućnosti saveznici neće trebati. Na taj se način – po mom mišljenju – ne mogu zadržati prijatelji, na taj se način prijatelji gube."

Andrew Kohut iz washingtonskog istraživačkog centra Pew ukazuje na činjenicu da se negativna stajališta o Americi brzo šire – kako pokazuje studija provedena u 44 zemlje.

"Napor da se poboljša naš imidž u islamskom svijetu bit će uspješan jedino ako dokažemo da su naši kritičari u krivu, kada kritiziraju američku vanjsku politiku. Do tada, napori da u pravom svjetlu prikažemo našu politiku bit će neuspješni. Bit ćemo u defanzivi i na to se treba privikinuti."

O ovom se pitanju nedavno vodila raspra u Odboru Senata za međunarodne odnose. Njegov predsjedatelj, republikanc Richard Lugar, smatra da Bijela kuća mora potrošiti više novca i vremena kako bi se poboljšao imidž zemlje u inozemstvu.

“U pitanje se dovode naši motivi, krivi nas se za sve i svašta. Međutim, saveznicima su nam upravo sada najpotrebniji i na negativna mišljenja se ne može samo slijegati ramenima” – izjavio je senator Lugar. Charlotte Beers, visoka dužnosnica Državnog tajništva odgovorna za javnu diplomaciju, koja je nedavno najavila povlačenje s tog položaja, kaže da su američki napori na tom planu ipak sve uspješniji.

"Više ne čekamo da drugi o nama pišu. O vlastitim uspjesima najbolje govorite sami. Primjerice – napravili smo dokumentarac o obnovi Afganistana. Bila sam vrlo ponosna kada je film prikazala pakistanska televizija, u svom glavnom terminu. Poanta je u tome da u inozemstvu moramo biti prisutni - i na televiziji i na radiju."

Kritičari međutim tvrde – Amerika bi trebala manje pričati, a više slušati što misle drugi. Profesorica R.S. Zaharna predaje diplomaciju na Sveučilištu American, ovdje u Washingtonu.

"Čovjek bi očekivao rezultate, ako su napori toliko intenzivni. Međutim, podrška Americi je sve slabija, a anti-amerikanizam jača. Amerika će ojačati svoje odnose s islamskim svijetom jedino ako razmisli o biti tih odnosa, a ne o tome kako poruku najefikasnije prenijeti."

Ken Tomlinson je na čelu tijela koje nadzire vladine radio-televizijske programe za inozemstvu, među kojima je i Glas Amerike. On smatra da posebno treba financirati televizijske programe na arapskom, koji bi konkurirali televizijskoj mreži al-Jazeera.

"Na al-Jazeerin program na Srednjem istoku netko mora odgovoriti. Arapskom svijetu treba ponuditi pluralizam političkih gledišta. Taj svijet – kao što je rekao novinar Tom Friedman – tek treba otvoriti; a istovremeno će se ojačati i lokalne demokratske snage."

Andrew Kohut upozorava da se promjena u načinu razmišljanja i mentalitetu ne postiže preko noći. Međutim, nešto se ipak može učiniti.

"Naša anketa pokazuje da u islamskom svijetu postoji snažna želja za demokracijom – ljudi žele veću slobodu izraza, žele birati između više političkih stranaka, žele slobodni tisak, žele da svaki građanin bude jednak pred zakonom. U stvari, naša anketa pokazuje da su takve želje u arapskom svijetu jače nego u nekim zemljama Istočne Europe."

Senatori Richard Lugar i Joseph Biden pozvali su vladu da potroši više novca na sredstva javne diplomacije, odnosno na komunikaciju s javnošću u često neprijateljski nastrojenim zemljama. Kako je rekao senator Lugar, od svakog dolara koji se potroši na vojsku, samo sedam centi potroši se na diplomaciju. Od te pak svote, tek se mali dio utroši na programe javne diplomacije kojima je cilj poboljšati imidž Amerike u inozemstvu.

XS
SM
MD
LG