Linkovi

Bush: Saddam se mora razoružati - milom ili silom! (9/3/03) - 2003-03-09


Predsjednik Bush izjavio je da je spreman upotrijebiti vojnu silu protiv Iraka, ukoliko se Bagdad ne razoruža “bezuvjetno i potpuno”. U međuvremenu, Irak je priopćio da je nastavljeno uništavanje zabranjenih raketa, a Saddam Hussein je pozvao na ukidanje sankcija Ujedinjenih naroda uvedenih nakon rata u Perzijskom zaljevu 1991.

U svojem redovitom obraćanju naciji putem radija, predsjednik Bush je kazao da ljudi diljem svijeta mole za mir. Međutim, prema njegovim riječima, prema miru će se krenuti tek kada teroristi izgube “bogatog zaštitnika”, te kada se Saddam Hussein “konačno u potpunosti” razoruža.

"Nećemo čekati da vidimo što teroristi i terorističke države mogu učiniti s oružjem za masovno uništavanje. Odlučni smo suprotstaviti se prijetnjama gdje god da se pojave. Kao krajnju opciju, moramo biti spremni koristiti vojnu silu. Činimo sve što možemo da bismo izbjegli rat u Iraku. No, ukoliko se Saddam Hussein ne razoruža mirnim putem, bit će razoružan silom," rekao je predsjednik Bush.

Saddam Hussein je u jučerašnjoj izjavi pozvao Ujedinjene narode da ukinu sankcije protiv Iraka, rekavši da Irak sada ispunjava zahtjeve da uništi zabranjene raketa. Predsjednik Bush nazvao je uništavanje raketa “predstavom”, dodavši da obavještajni podaci pokazuju da je Saddam istovremeno naredio proizvodnju novih raketa.

Sjedinjene Države, Britanija i Španjolska podržavaju prijedlog da se 17. ožujka postavi kao rok do kojega Irak mora ispoštovati rezolucije Vijeća sigurnosti, ili će se sučeliti s vojnom silom. Ruski ministar vanjskih poslova Igor Ivanov najavio je da Rusija neće podržati tu rezoluciju, a takav stav podržavaju i Francuska i Kina.

Predsjednik Bush je izjavio da inspektorima treba bolja suradnja Bagdada.

"Inspektorima ne treba više vremena ili više osoblja. Treba im nešto što nikada nisu dobili, a to je puna suradnja iračkog režima. Jedini prihvatljivi ishod je ishod koji je Vijeće već zatražilo – potpuno razoružavanje Iraka," kazao je predsjednik Bush.

Vijeće sigurnosti moglo bi glasovati o predloženom roku za razoružavanje već u utorak.

XS
SM
MD
LG