Linkovi

Film tjedna:  'Tears of Sun' - Suze sunca  (10/3/03) - 2003-03-09


Bruce Willis tumači lik poručnika Watersa, koji svoju elitnu jedinicu vodi u zabito selo u Nigeriji, gdje protuvladini pobunjenici prijete bolnici jedne crkvene misije. Naređenja s kojima je krenuo u akciju posve su jasna, ali, kada vidi patnje izbjeglica i sudbinu koja ih čeka, poručnik Waters mijenja svoj zadatak - izbjeglice treba odvesti na sigurno.

Bruce Willis je tumačio velik broj tipičnih holivudskih akcijskih heroja; u ovom slučaju, međutim, premda je radnja filma izmišljena, kaže da je, zajedno s čitavom glumačkom postavom, osjetio potrebu da interpretacijom u potpunosti slijedi uzor pravih Navy Seals: "Vjerujem da govorim u ime svih glumaca kad kažem da nam je najveća želja bila da portretiramo Navy Seals točno onakvima kakvi jesu u stvarnom životu - skupina muškaraca koja, najčešće bez da javnost ikada sazna njihova imena, obavlja vrlo opasne zadatke i koja svakodnevno stavlja svoje živote u opasnost. Priznajem da ja osobno spavam mnogo mirnije znajući da postoje takvi muškarci i žene, - kojima je to i posao i osobni izbor - da pokušaju svijet učiniti sigurnijim."

Talijanska glumica Monica Bellucci tumači lik liječnice u bolnici crkvene misije: "Za svoju sam ulogu razgovarala s liječnicima iz organizacije "Liječnici bez granica", koji su stvarno nevjerojatni - oni su pravi heroji! Moj lik je snažna ličnost, jakog emocionalnog angažmana u spašavanju Afrikanaca za koje se osjeća odgovornom. Sviđa mi se i odnos mog lika prema onome poručnika Watersa - mi smo dva vrlo različita lika: ja sam tamo došla vođena srcem, on zadatkom. Isprva, mi smo suprotstavljeni, ali, okolnosti i prepreke nas oboje mijenjaju."

S mogućnošću rata toliko prisutnom u dnevnim vijestima, je li ovo pravo vrijeme za film koji prikazuje Amerikance u akciji? Redatelj Antoine Fuqua nije u to posve uvjeren: "Zaista ne znam … teško je reći. Mislim da je to film o heroizmu i humanosti. Mislim da taj film naglašava činjenicu da je rat vrlo ružan - ukoliko krenemo u rat, ljudi će umirati … uključujući i oni naši. Djeca će umirati, žene će umirati … prema tome, radi se o realnosti s kojom se trebamo suočiti. Istovremeno, mi imamo prave heroje, imamo ljude koji se bore po svijetu za spašavanje nevinih. Mislim da je u vrijeme rata dobro podsjetiti se toga."

Film "Tears of Sun", odnosno "Suze sunca", snimljen je u suradnji s Pentagonom. Pravi sukobi onemogućili su snimanje na lokaciji u Africi, tako da je jedan zabačeni i pusti dio Havaja za potrebe filma glumio unutrašnjost Nigerije.

XS
SM
MD
LG