Linkovi

Iraku rok za razoružanje ili vojna akcija (8/3/03) - 2003-03-08


Sjedinjene Države, Britanija i Španjolska predlažu nacrt rezolucije Ujedinjenih Naroda prema kojemu bi Irak dobio rok do 17. ožujka da se u potpunosti povinuje zahtjevima svjetske organizacije ili da se sučeli s vojnom akcijom. Britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw kaže da je Irak prkosio Vijeću sigurnosti svaki dan u posljednjih 12 godina. Američki državni tajnik Colin Powell kaže da će Saddam Hussein biti sučeljen s vrlo realnim posljedicama ukoliko i dalje bude odbijao da se razoruža.

Francuska, međutim, kaže da neće podržati rezoluciju koja bi dozvolila automatsku uporabu sile tako dugo dok inspekcije oružja daju rezultate. Rusija i Kina - koje, kao i Francuska, imaju pravo veta u Vijeću sigurnosti, pozivaju na nastavak inspekcija.

Glavni inspektor Ujedinjenih Naroda za iračko naoružanje, Hans Blix, kaže da Irak bolje surađuje u procesu inspekcija, ali ipak ne udovoljava zahtjevu za potpunim razoružanjem. U jučerašnjem izvješću Vijeću sigurnosti, gospodin Blix je rekao da je nedavno uništenje zabranjenih projektila Al-Samoud-Dva bilo "značajan korak ka razoružanju". Međutim, rekao je glavni inspektor, nedavne inicijative ne mogu se smatrati "momentalnom suradnjom", niti ne obuhvaćaju sva relevantna područja.

Čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju, Mohamed ElBaradei, kaže da su tvrdnje da je Irak pokušavao kupiti nuklearni materijal od Nigera - netočne. Pregledom dokumenata ustanovljeno je da su oni lažni, izjavio je pred Vijećem sigurnosti gospodin ElBaradei. Jučer je, pred Vijećem sigurnosti, Mohamed ElBaradei također rekao da do sada inspekcije njegove agencije nisu otkrile nikakve dokaze da je Irak obnovio svoj program nuklearnog naoružanja.

O najnovijem razvoju dogadaja vezanim uz ovu teme poslušajte emisije Glasa Amerike na hrvatskom jeziku koje se emitiraju tri puta dnevno. i .

XS
SM
MD
LG