Linkovi

Bush: Činimo sve što možemo kako bismo izbjegli rat (8/3/03) - 2003-03-08


Predsjednik Bush je izjavio da je spreman uporabiti vojnu silu protiv Iraka, ako se ta zemlja ne razoruža. Kako iz Bijele kuće javlja Scott Stearns, gospodin Bush i američki saveznici žele dati Iraku rok do 17. ožujka da se razoruža ili će uslijediti vojna akcija.

Predsjednik Bush je izjavio da su Sjedinjene Države u završnoj fazi diplomacije s Ujedinjenim narodima kako bi se prijepor s Irakom rješio mirnim putem. "Činimo sve što možemo kako bismo izbjegli rat s Irakom, ali ako se Saddam Hussein ne razoruža mirnim putem bit će razoružan silom."

U svojoj tjednoj radio poruci naciji predsjednik Bush je rekao da irački čelnik predstavlja prijetnju jer bi mogao pomoći teroristima da uporabe oružje za masovno uništavanje protiv Sjedinjenih Država: "Mir će biti unaprijeđen samo kad teroristi izgube svog bogatog pokrovitelja i zaštitnika te kad diktator bude potpuno i konačno razoružan."

Francuska, Rusija i Kina žele nastavak inspekcija. No gospodin Bush kaže da inspektori ne trebaju dodatno vrijeme već suradnju iračke vlade.

******

Ruski ministar vanjskih poslova Igor Ivanov snažno se suprotstavio nacrtu nove rezolucije Vijeća sigurnosti kojom bi se Iraku dao rok do 17. ožujka da se razoruža.

Novi britanski prijedlog koji su podržali Sjedinjene Države i Španjolska, gospodin Ivanov je nazvao "iracionalnim i nevrijednim slušanja".

Moskva vjeruje da ultimatum nije opravdan te da je još uvijek moguće političko rješenje krize.

******

Irak je priopćio da je, nakon jednog dana pauze, nastavio s uništavanjem zabranjenih raketa Al-Samoud 2.

Iračko ministarstvo informiranja objavilo je da je započelo uništavanje šest raketa.

Nekoliko sati kasnije irački predsjednik Saddam Hussein objavio je poziv Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda da ukine sankcije protiv njegove zemlje jer Irak, prema njegovim riječima, ispunjava zahtjev svjetske organizacije o uništavanju raketa.

******

Zemlje čiji su stavovi suprotstavljeni po pitanju iračke krize započele su posljednje diplomatske napore prije izjašanjavanja Vijeća sigurnosti o novom prijedlogu kojim se Iraku daje rok do 17. ožujka da razoruža ili će uslijediti vojna akcija.

Francuski ministar vanjskih poslova Dominique de Villepin otišao je u tri afričke zemlje – Angoli, Kamerunu i Gvineju – koje su trenutno članice Vijeća sigurnosti.

Francuska želi da spomenute zemlje glasuju protiv prijedloga nove rezolucije o Iraku koju su predložile Sjedinjene Države, Britanija i Španjolska.

******

Čileanski predsjednik Ricardo Lagos, čija je zemlja članica Vijeća sigurnosti, izjavio je da je rok za iračko razoružanje do 17. ožujka prekratak te se usprotivio mogućem vojnom udaru na Bagdad.

Gospodin Lagos vjeruje da inspektorima za iračko oružje treba dati dodatno vrijeme. Prema njegovim riječima Iraku će trebati do četiri mjeseca da uništi sva zabranjena oružja.

XS
SM
MD
LG