Linkovi

Međunarodna koalicija pomaže Afganistanu (8/3/03) - 2003-03-08


Od rujna 2001. godine, Sjedinjene su Države osigurale više od 900 milijuna dolara za pomoć i rekonstrukciju Afganistana. Međutim, dok Sjedinjene Države ostaju i dalje vodeći donator humanitarne pomoći u Afganistanu, više od 40 drugih koalicijskih zemalja također aktivno pruža pomoć.

Partneri iz istočne Azije sudjeluju s velikim ulaganjima i naporima. Japan je ugostio konferenciju u Tokiju, 2002, na temu – rekonstrukcija Afganistana – te je donirao preko pet stotina milijuna dolara kroz razne programe. Japanci predvode kampanje za razoružanje, demobilizaciju i reintegraciju, a vrlo su aktivni i u projektima za izgradnju cesta. Južna Koreja je poslala velik broj liječnika i medicinskih sestara koji su bili opremljeni dijagnostičkim laboratorijima i radiološkom opremom. Južna Koreja je također pozvala preko stotinu afganistanskih dužnosnika poljodjelstva, ministarstva rada i udruge za prava žena kako bi iz prve ruke stekli uvid u južnokorejski razvoj nakon što je 1953. godine bio završen Korejski rat.

Jordan je uspostavio i pružio osoblje za bolnicu u afganistanskom gradu Mazar-e- Sharifu. Otkako je bolnica otvorena, u prosincu 2001, pregledano je više od 165 tisuća pacijenata, te je obavljeno više od 200 tisuća operacija. Jordanski liječnici podučavaju i uvježbavaju afganistansko medicinsko osoblje, dok su jordanski stručnjaci za eksplozive očistili minska polja u područjima oko gradova Bagram i Kandahar.

Španjolska je još jedna od aktivnih članica koalicije. U Afganistanu, španjolski su helikopteri uključeni u operacijama potrage i spašavanja. Španjolski zrakoplovi prenose raznu opskrbnu robu, a isto tako pomažu i u kontroli zračnog prostora. Španjolska je također dovela građevinske inžinjere za ponovnu izgradnju mostova.

Ujedinjeni Arapski Emirati su dali svoj doprinos u obnovi Afganistana osiguravanjem više od stotinu vozila, doniranjem preko 250 tona raznog opskrbnog materijala, te oko 80 tona školske opreme.

Kada Afganistan bude stao na vlastite noge i više mu ne bude trebala vanjska pomoć, međunarodna koalicija na čelu sa Sjedinjenim Državama napustit će zemlju. Od samog početka, glavni cilj je bio oslobođenje, - a ne okupacija -, i, potom, rekonstrukcija, kako bi se osiguralo da Afganistan više nikada ne bude utočište za teroriste. Kao što je predsjednik George Walker Bush rekao, “Zahvaljujući međunarodnoj koaliciji, oslobodili smo narod Afganistana jednog od najrepresivnijih režima u povijesti čovječanstva. Mi ne samo da smo uporni u želji da obranimo ono u što vjerujemo, nego smo i voljni osigurati sredstva kako bi oslobodili neku zemlju.”

XS
SM
MD
LG