Linkovi

NYT: Predsjednik Bush priprema naciju za neizbježni rat (7/3/03) - 2003-03-07


Naslovnicama današnjih američkih novina dominiraju poruke koje je predsjednik Bush iznio na sinoćnoj tiskovnoj konferenciji, koja je gotovo u cjelini bila posvećena Iraku. “Predsjednik, čini se, priprema naciju za neizbježni rat” - ističe u naslovu "New York Times".

"Washington Post" izvještaj s tiskovne konferencije donosi pod naslovom “SAD će tražiti podršku Ujedinjenih Naroda, ali Bush kaže da rat protiv Iraka može biti pokrenut”.

Najtiražniji američki list – "USA Today" – u naslovu ističe da “Bushov ton i držanje ukazuju na to da je odluka donesena”. “Predsjednik samo što nije objavio rat Iraku, ali nije ostavio prostora sumnji da se nalazi na rubu izricanja zapovjedi o oružanom napadu…” – piše ovaj list.

"Atlanta Journal-Constitution" pod naslovom “Bush priprema Sjedinjene Države za mogući rat” citira predsjednikove riječi da “neće ostaviti američki narod na milost iračkog diktatora i njegovog oružja”.

"Denver Post" također konstatira da je američki predsjednik na tiskovnoj konferenciji “pripremao naciju na mogući rat”, naglašavajući spremnost vrhovnog zapovjednika oružanih snaga da rat pokrene i “bez podrške Francuske, Njemačke i drugih skeptičnih saveznika.”

To u prvi plan ističe i "Philadelphia Inquirer", koji pod naslovom “Sjedinjene Države mogu napasti Irak i bez Ujedinjenih Naroda” piše da je gospodin Bush poručio: “Zaista nam nije potrebno ničije dopuštenje”. List također ocjenjuje da je 47-minutna tiskovna konferencija ukazala na blizinu rata.

XS
SM
MD
LG