Linkovi

Bush: 'Odluka o rješavanju problema iračkog oružja - za nekoliko dana' (7/3/03) - 2003-03-07


Predsjednik Bush je izjavio da je došao do “zaključne faze” diplomatskih nastojanja, prije no što donese konačnu odluku o tome hoće li uporabiti vojnu silu u Iraku. Predsjednik je obrazložio svoja stajališta o Iraku na sinoćnoj tiskovnoj konferenciji, uoči današnjeg podnošenja izvještaja glavnog inspektora za naoružanje u Vijeću sigurnosti.

Predsjednik Bush je rekao da samo “dani dijele” svijet od donošenja odluke o tome kako riješiti problem iračkog oružja za masovno uništavanje. Francuska, Rusija i Kina se zalažu za nastavljanje rada inspektora u Iraku, a predsjednik Bush traži od Vijeća sigurnosti da provede ranije dato upozorenje, u kojem je Iraku zaprijećeno “ozbiljnim posljedicama” ukoliko se ne razoruža. Glasovanje o tome će uslijediti nakon što vijeće sasluša izvještaj glavnog inspektora, a gospodin Bush ocjenjuje da je u odnosu na Irak “diplomacija bila bezuspješna”.

Predsjednik je rekao da je spreman uporabiti silu, neovisno o tome šta Vijeće sigurnosti odluči: “Ukoliko trebamo stupiti u akciju, stupit ćemo u akciju i zaista nam nije potrebno odobrenje Ujedinjenih Naroda da to učinimo.”

Predsjednik je rekao da još nije odlučio hoće li pokrenuti rat. No ukoliko se na to odluči – rekao je - američke će postrojbe zbaciti Saddama Husseina s vlasti i uspostaviti “pravednu naciju” koja će predstavljati sve Iračane. Predsjednik Bush je rekao da bi prihvatio odlazak iračkog čelnika u izgnanstvo, pod uvjetom da se Irak oslobodi zaliha kemijskog i biološkog oružja. Predsjednik je odbacio stajališta onih koji se zalažu za produženje misije inspektora za naoružanje, dodajući da bi Saddam Hussein do sada već uništio to oružje da je ozbiljno shvatio poziv na razoružanje.

“Inspektorskim ekipama nije potrebno dodatno vrijeme i novi stručnjaci. Sve što im je potrebno je ono što nikad nisu dobili: puna suradnja iračkog režima. Simbolične mjere su neprihvatljive," rekao je američki predsjednik.

Gospodin Bush je rekao da je jedino prihvatljivo rješenje - potpuno razoružanje Iraka. Išta manje od toga predstavljalo bi prijetnju Sjedinjenim Državama i njenim saveznicama, jer bi Irak, kako je rekao, mogao pomoći teroristima da koriste oružje za masovno uništavanje.

“Opasnost od toga da ništa ne poduzmemo - u nadi da će Saddam Hussein promijeniti mišljenje i postati nježna duša, te misliti da će nepoduzimanje akcije nekako učiniti svijet sigurnijim – predstavlja rizik koji ja nisam spreman poduzeti u ime američkog naroda," rekao je predsjednik Bush.

Predsjednik Bush je rekao da je razoružavanje Iraka dio borbe protiv međunarodnog terorizma, s obzirom na, kako je rekao, podršku iračkog čelnika al-Qaidinim teroristima, odgovornima za napade na New York i Washington, 2001. godine.

O najnovijem razvoju dogadaja vezanim uz ovu teme poslušajte emisije Glasa Amerike na hrvatskom jeziku koje se emitiraju tri puta dnevno. i .

XS
SM
MD
LG