Linkovi

Skup iračke oporbe (7/3/03) - 2003-03-07


Saddam Hussein već godinama vrši brutalnu opresiju iračkog naroda. Odbijanjem da eliminira iračko oružje za masovno uništavanje, njegov režim je postao opasnost za regiju i svijet.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici predani su uklanjanju ove opasnosti. Oni su takodjer predani uspostavljanju slobodnog i miroljubivog iraka. Na iračkom je narodu da odredi točan oblik njihove nove vlade. Medjutim, kako je to rekao predsjednik George Walker Bush, Sjedinjene Države “će osigurati da jedan brutalni diktator ne bude zamijenjen drugim. Svi Iračani moraju imati svoj glas u novoj vladi, a prava svih gradjana moraju biti zaštićena.”

U nastojanju da dodje do ovog cilja, savjetodavni odbor iračke oporbe nedavno se sastao na sjeveru Iraka, u gradu Salahudinu, koji je izvan kontrole Saddama Husseina. U savjetodavnom odboru od 54 člana nalaze se, izmedju ostalih, sunitski i šiitski muslimani, te irački Kurdi. Ovaj sastanak je pružio dobru priliku za ove odvažne Iračane da nastave planiranje za budući demokratski Irak koji bi stasao koristeći snagu i iskustvo iračke zajednice u zemlji i inozemstvu.

Izaslanstvo Sjedinjenih Država na ovom sastanku predvodio je Zalmay Khalilzad, posebni predsjednikov izaslanik za skupinu Slobodni Iračani. On je reafirmirao američku predanost demokratskoj, predstavničkoj, široko utemeljenoj iračkoj vladi, koja poštuje vladavinu zakona i ljudska prava. Medju drugim načelima, mora se poštivati irački teritorijalni integritet, Irak mora živjeti u miru sa svojim susjedima, odbaciti oružje za masovno uništavanje, boriti se protiv terorizma, te ispuniti svoje medjunarodne obveze.

Sjedinjene Države će nastaviti suradjivati s iračkim oporbenim savjetodavnim odborom i drugim slobodnim Iračanima – kao i s Iračanima koji još uvijek trpe obespravljenost. Irački gradjani su spremni započeti težak zadatak uspostavljanja demokracije. Mnoge države diljem svijeta, koje ljube slobodu, zajedno s njima se raduju danu njihovog oslobodjenja.

Kako je to rekao predsjednik Bush: “Sloboda za iračke gradane je veliki moralni razlog i veliki strateški cilj. Irački gradjani je zaslužuju, a sigurnost svih zemalja je zahtijeva.”

XS
SM
MD
LG