Linkovi

Pusić: Pravosuđe mora biti slijepo kada je u pitanju nacionalnost ratnog zločinca (7/3/03) - 2003-03-07


Vlast bi sigurno izručila generala Antu Gotovinu kada bi znala gdje se nalazi - komentirao je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić jučerašnju izjavu Carle Del Ponte. Glavna tužiteljica UN-ova suda za ratne zločine kritizirala je Hrvatsku zbog nedovoljne angažiranosti u traženju i uhićenju odbjeglog Gotovine.

Predsjednik Hrvatske odbacio je spekulacije glavne tužiteljice da vlast u Zagrebu zna gdje se krije hrvatski general koji je u bijegu od srpnja 2001., nakon što je protiv njega podignuta optužnica za ratni zločin. Predsjednik Stjepan Mesić kazao je da bi vlast sigurno uhitila i izručila Antu Gotovinu kada bi znala gdje se nalazi. “Gotovina će morati u Haag, a njegov dvogodišnji bijeg najmanje koristi njemu i njegovoj obitelji” - rekao je predsjednik Mesić za Glas Amerike.

“Prije ili kasnije on mora pristupiti haškom Tribunalu. Optužnica se može pobijati samo pred sudom. Očito da on sluša savjete onih koji na njegovom slučaju žele profitirati politički, ali ja vjerujem da ni oni iz toga neće izvući koristi. Zato bi bilo dobro da iz njegovog slučaja svi izvuku pouke a isto tako i državni mehanizmi koji se moraju angažirati da mi svoju obavezu izvršimo” - rekao je Mesić.

Nezadovoljstvo glavne tužiteljice hrvatskom suradnjom ne iznenađuje Vesnu Pusić, predsjednicu treće po veličini stranke vladajuće koalicije. Predsjednica Hrvatske narodne stranke smatra da će u odnosima s Tribunalom biti problema, a u državi novih kriza, sve dok vlada ne definira proceduru po kojoj će se postupati bez obzira o kakvoj se optužnici radi.

“Nitko se u to neće upuštati kad nema optužnica jer se ne žele kreirati dodatne krize i problemi, a kada optužnica ili neki zahtijev stignu sve se koncentrira na to, a ne na načelni pristup. A bez tog načelnog pristupa to će nam uvijek biti problem, uvijek će nam biti teško s tim se nositi, iako ja pretpostavljam da haški Tribunal nije zauvijek, prema tome, ima tome kraja. Ali to ne rješava naš problem. Naš problem rješava to da se mi moramo suočiti s pitanjem 'što je pravna država?'. Mi zbog sebe želimo sankcionirati ljude i slučajeve u kojima su ratni zločini nepobitno počinjeni i u kojima nepobitno želimo identificirati i kazniti počinitelja bez obzira na spol, rasu, nacionalnost, vjeroispovijest. Pravosuđe u tom pogledu jeste i mora biti slijepo” - kazala je Vesna Pusić za Glas Amerike.

Predsjednica HNS-a dodaje da s izuzetkom gospićkog, većina slučajeva u kojima se sudilo za zločine koje su u ratu pocinili Hrvati ozbiljno dovodi u pitanje kvalificiranost domaćeg pravosuđa da samo procesuira ratne zločine.

“Za gospićki se slučaj kaže da ga vodi hrabra osoba. To je kompliment sutkinji, ali i zabrinjavajuća tvrdnja, jer bi u svim takvim slučajevima jednostavno trebalo poštovati zakon i držati do profesije” - kaže Vesna Pusić, dodajući da će potreba za sudom u Den Haagu prestati kada hrvatsko pravosuđe dokaže da je sposobno procesuirati ratne zločine.

O najnovijem razvoju dogadaja vezanim uz ovu teme poslušajte emisije Glasa Amerike na hrvatskom jeziku koje se emitiraju tri puta dnevno. i .

XS
SM
MD
LG