Linkovi

Britanija predlaže da se Irak u potpunosti razoruža do 17. ožujka (7/3/03) - 2003-03-07


Tijekom današnje rasprave na Vijeću sigurnosti o Iraku Britanija je predložila da se Irak razoruža do 17. ožujka. U protivnom, usljedit će vojna akcija koju bi odobrili Ujedinjeni narodi.

Prije tog prijedloga, glavni inspektor Ujedinjenih naroda za iračko rezoružanje Hans Blix izvjestio je Vijeće sigurnosti da je posljednjih tjedana Irak intenzivirao suradnju u procesu razoružavanja.

Međutim, Sjedinjene Države ističu da se radi o nevoljkoj i nepotpunoj suradnji te traže usvajanje nove rezolucije kojom bi se odborila uporaba sile protiv Iraka. Kako iz sjedišta Ujedinjenih naroda javlja Gary Thomas, u svjetskoj organizaciji postoji snažno protivljenje bilo kakvom koraku u tom smjeru.

Glavni inspektori Ujedinjenih naroda za iračko oružje Hans Blix i Muhamed ElBaradei izvjestili su da je Irak intenzivirao suradnju.

No nakon podnošenja njihovog izvješća američki državni tajnik Colin Powell je ismijao iračko ponašanje nazvavši ga – citiramo – "katalogom nesuradnje". Američki šef diplomacije pozvao je Vijeće sigurnosti da usvoji novu rezoluciju o Iraku.

Prema britanskom nacrtu rezolucije Iraku bi se dalo vijeme do 17. ožujka za punu suradnju, a ako Bagdad ne bi to učinio uslijedila bi vojna akcija.

Međutim, francuski ministar vanjskih poslova Dominique de Villepin je, u neuobičajeno otvorenom stilu, rekao da će njegova zemlja "blokirati bilo kakvu novu rezoluciju": "Kao stalna članica Vijeća sigurnosti Francuska neće dopustiti usvajanje rezolucije kojom bi se autorizirala automatska uporaba sile."

Kao stalna članica Vijeća sigurnosti, Francuska ima pravo veta za blokiranje usvajanja nove rezolucije.

******

Pet stotina turskih vojnih kamiona, koji vuku oklopna vozila i drugu opremu, kreću se prema granici s Irakom.

Turske je priopćila da će pojačati svoje pogranično područje kako bi spriječila izbjeglički val iračkih Kurda te zaštitila turske interese ako dođe do rata s Irakom.

Turska je, također, zaprijetila upućivanjem vojnika u sjeverni Irak ako bi tamošnji Kurdi proglasili neovisnu državu nakon svrgavanja Saddama Husseina.

******

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da je i dalje moguće mirno, političko i diplomatsko rješenje iračke krize.

Ured za odnose s javnošću Kremlja priopćio je da je to ruski predsjednik rekao tijekom jednosatnog telefonskog razgovora s britanskim premijerom Tonyem Blairom uoči današnjeg zasjedanja Vijeća sigurnosti.

O najnovijem razvoju dogadaja vezanim uz ovu teme poslušajte emisije Glasa Amerike na hrvatskom jeziku koje se emitiraju tri puta dnevno. i .

XS
SM
MD
LG