Linkovi

Stopa neuposlenosti - 5.8 posto (7/3/03) - 2003-03-07


Američko Ministarstvo rada priopćilo je da je u veljači privatni sektor ukinuo 308 tisuća radnih mjesta. Stopa neuposlenosti zbog toga je, u odnosu na siječanj, narasla za 0.1 posto.

Stopa neuposlenosti iznosi 5.8 posto.

Otpuštanja su u veljači bila najbrojnija u posljednjih godinu i pol dana, odnosno od rujna 2001. godine, kada su se dogodili teroristički napadi na New York i Washington. Ekonomisti su prognozirali da bi u veljači trebao biti otvoren određen broj novih radnih mjesta - najmanje pet tisuća - nakon prilično dobrih rezultata iz siječnja, kada je bilo zaposleno 185 tisuća do tada neuposlenih Amerikanaca.

Ministrica da Elaine Chao izjavila je da je zatvaranje radnih mjesta posljedjica činjenice što je na Srednji istok otputovalo oko 90 tisuća rezervista iz Nacionalne garde, čija su radna mjesta time privremeno zatvorena. Osim toga, zbog hladen zime, većih cijena energenata i usporenih građevinskih radova - manje se i zapošljavalo. Gospođa Chao izjavila je da vlada očekuje popravljanje ekonomske situacije u roku od nekoliko mjeseci.

Ministrica rada je dodala da statistike njezina ministarstva pokazuju da su prosječne plaće rasle te da je inflacija i dalje slaba. Povjerenje poduzetnika u gospodarstvo je na visokoj razini, iako oni još uvijek radije plaćaju prekovremeni rad, umjesto da upošljavanju nove radnike.

Među granama koje su uposlile nove djelatnike jest zdravstveni sektor kao i bankarstvo. U maloprodaji je tijekom veljače ukinuto 92 tisuće radnih mjesta, otpuštanja je bilo i u industrijskom sektoru te građevinarstvu.

XS
SM
MD
LG