Linkovi

Zarobljavanje Khalida Shaikha Mohammeda (6/3/03) - 2003-03-06


Pakistanske vlasti su prvog ožujka uhitile Khalida Shaikha Mohammeda , jednog od čelnika terorističke mreže al-Qaida, zajedno s još dvije osobe za koje se sumnja da su teroristi al-Qaide. Shaikh Mohammed se sada nalazi u rukama američkih vlasti.

Američki sud je 1996. godine podigao optužnicu protiv Khalida Shaikha Mohammeda za kovanje zavjere za podmetanje bombe u komercijalne zrakoplove. On je povezan s terorističkim napadima na Sjedinjene Države 11. rujna 2001. godine, napadima u kojima je poginulo više od tri tisuće osoba iz više od 90 zemalja svijeta. On je takodjer povezan i drugim terorističkim napadima al-Qaide, uključujući i bombaški napad na američka veleposlanstva u Keniji i Tanzaniji 1998. godine. U tim napadima su poginule stotine, a ranjene tisuće osoba. Glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer okarakterizirao ga je kao “ključnog al-Qaidinog planera i jednog od glavnih kreatora napada izvršenih 11. rujna.”

Tek nekoliko osoba poznaje al-Qaidu tako dobro kao Khalid Shaikh Mohammed. On je igrao ključnu ulogu u novačenju i obuci al-Qaidinih terorista te planiranju al-Qaidinih napada, uključujući i napad na Svjetski trgovinski centar u New Yorku, 1993. godine. Njegov nećak, Ramzi Yousef, osudjen je za taj bombaški napad. Yousef je uhićen na Filipinima pod optužbom za kovanje zavjere, zajedno s Khalidom Shaikhom Mohammedom te drugima, za podmetanje bombi u 12 zrakoplova kojima je odredište bilo Sjedinjene Države, 1995. godine.

Prema jednom od čelnih njemačkih policijskih dužnosnika, teroristi koji su izvršili bombaški napad na jednu sinagogu u Tunisu, u travnju 2002. godine, telefonirali su Khalidu Shaikhu Mohammedu tri sata prije napada. Shaikh Mohammed je, kako je javljeno, prošle godine u Pakistanu osobno ubio Daniela Pearla, novinara Wall Street Journala. Teroristi al-Qaide, koji se nalaze u rukama američkih vlasti, rekli su, kako je javljeno, da je Shaikh Muhammed upravljao nastojanjima al-Qaide da dodje do radiološkog oružja za masovno uništavanje.

Uhićenje Khalida Shaikha Mohammeda predstavlja žestok udarac al-Qaidinoj mreži – jedan u nizu udaraca koji je zadobila tijekom protekle godine. U travnju 2002. godine, pakistanske vlasti su uhitile i izručile Sjedinjenim Državama Zayn al-Abidin Mohamed Husayna, poznatog još i kao Abu Zubayad. On je igrao jednu od ključnih uloga u organiziranju terorističkih napada 11. rujna 2001. godine. Član al-Qaide koji je pomogao u financiranju ovih napada, Ramzi Binalshihb, uhićen je u Pakistanu u rujnu 2002. godine. Tijekom protekle godine, pakistanske vlasti uhitile su oko 500 osoba osumnjičenih za pripadnost al-Qaidi.

Uhićenje Khalida Shaikha Mohammeda trebalo bi jasno pokazati da će Sjedinjene Države nastaviti suradjivati sa svojim saveznicima sve dok se sve teroriste al-Qaide ne izvede pred lice pravde.

XS
SM
MD
LG