Linkovi

LAT: Administracija bi mogla razmotriti kompromisno rješenje rezolucije o Iraku (6/3/03) - 2003-03-06


Dan uoči zasjedanja Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, posvećenog iračkoj krizi, prijepor Sjedinjenih Država i skupine europskih zemalja zauzima udarna mjesta u današnjim novinama.

Sjedinjene Države se kreću ka frontalnom sudaru s ključnim europskim zemljama u Vijeću sigurnosti, piše Los Angeles Times koji nagovješćuje mogućnost da bi Washington mogao razmotriti kompromisno rješenje glede nacrta rezolucije o Iraku. Sučeljena s mogućnošću poraza u Ujedinjenim narodima, administracija predsjednika Busha izražava spremnost na razmatranje kompromisnih formulacija u rezoluciji, kako bi osigurala njeno usvajanje – piše vodeći kalifornijski list.

“SAD u teškom položaju – u uvjetima rastuće izolacije”, naslov je pod kojim Washington Post piše da je administracija predsjednika Busha ovog tjedna sve usamljenija u namjeri da zbaci iračku vlast. S druge strane, Irak je znatno napredovao u unošenju razdora među članice Vijeća sigurnosti – tvrdi washingtonski list, koji podsjeća i na tursko odbijanje američkog stacioniranja postrojbi u Turskoj, te na njemačko-francusko-rusko priopćenje koje nagovješćuje veto.

New York Times u naslovu navodi “Katolici raspravljaju: podržati Papu, ili Busha?” Kao konzervativni katolici – oni slijede svetog oca, ali kao konzervativni Amerikanci – oni podržavaju predsjednika, piše list nakon razgovora s vjernicima ispred crkve u McLeanu, nadomak Washingtona. Osjećaji su im podijeljeni i kao mnogi drugi pobožni Amerikanci i katolici su neodlučniji od njihovog svećenstva – piše New York Times, podsjećajući na papino traženje od predsjednika Busha da odustane od rata protiv Iraka.

Iz Christian Science Monitora izdvajamo prilog koji bilježi novi odnos snaga u iračkom Kurdistanu. Tamo, naime, s juga zemlje pristižu borci iz redova muslimana-šiita, koji su godinama bili pod izravnim utjecajem iranskih vjerskih čelnika. Brigada Badr vojno je krilo Vrhovnog vijeća islamske revolucije Iraka – šiitske organizacije sa sjedištem u Teheranu, na čijem je čelu ajatola Mohammed Bakr Al Hakim – otkriva Christian Science Monitor.

XS
SM
MD
LG