Linkovi

Powell: Saddam Hussein se nada zadržati zabranjena oružja podvajanjem međunarodne zajednice (6/3/03) - 2003-03-06


Američki državni tajnik Colin Powell kaže da Saddam Hussein još uvijek nije donio stratešku odluku da se razoruža. Irački čelnik se nada zadržati zabranjena oružja pomoću razjedinjenosti u međunarodnoj zajednici, rekao je gospodin Powell, dodavši da američki obavještajni podaci pokazuju da bagdadska vlada aktivno sakriva oružja od inspektora Ujedinjenih Naroda.

Državni tajnik Powell kaže da su Sjedinjene Države spremne povesti koaliciju kako bi Irak bio razoružan čak i bez nove rezolucije Ujedinjenih Naroda. U slijedećih nekoliko dana vidjet će se shvaća li irački čelnik punu težinu situacije, rekao je gospodin Powell. Govoreći u washingtonskom Centru za strateške i međunarodne studije, državni tajnik je naveo obavještajne podatke da Irak i dalje sakriva oružja od inspektora. Rekao je da rat može biti izbjegnut čak i sada ukoliko Saddam Hussein u potpunosti otkrije svoja oružja. Ali, dodao je, irački čelnik, kako izgleda, nada se izbjeći vojnu akciju pomoću nejedinstva članica Vijeća Sigurnosti.

"On je uvjeren da je njegov prezir prema volji međunarodne zajednice jači od zajedničke odlučnosti Vijeća Sigurnosti da nametne tu volju. Podjele među nama, - a njih ima -, ukoliko se nastave, samo će pokazati Saddamu Husseinu da je u pravu. Ali, uvjeravam vas, on je u krivu," rekao je državni tajnik Powell.

Dodavši na podatke koje je iznio pred Vijećem Sigurnosti prošli mjesec, gospodin Powell je naveo da su američki obavještajci ustanovili da su iračke vlasti počele sakrivati zabranjena oružja u starim vozilima, u siromašnim gradskim četvrtima, te da su kemijska i biološka oružja prebacili na zabite lokacije blizu granica Turske i Sirije. Uništavanje projektila Al-Samoud-Dva, državni tajnik ne smatra značajnim, jer, kako kaže, većina će ostati sakrivena, a proizvodnja će se i dalje nastaviti.

"Irak je javnosti prikazao svoje proizvodne pogone u kojima se rade takvi projektili. Ali, naši obavještajni podaci pokazuju da je istodobno počeo sakrivati strojeve koji mogu prenamijeniti rad drugih postrojenja u proizvodnju projektila Al-Samoud-Dva. Još jednom, Saddam Hussein igra dvostruku igru: dok naređuje uništenje nekih projektila, on nastavlja s aktivnostima koje će omogućiti da ih još više bude proizvedeno. Mi tu ne vidimo nikakvo stvarno poboljšanje - Irak je daleko od razoružanja," izjavio je gospodin Powell.

Državni tajnik će se danas u New Yorku konzultirati s drugim ministrima zemalja članica Vijeća sigurnosti, uoči sutrašnjeg ključnog izvješća glavnog inspektora Ujedinjenih Naroda, Hansa Blixa.

XS
SM
MD
LG