Linkovi

Dokumentarni film 'Jugoslavija - pad Miloševića' prikazan u washingtonskom Muzeju Holokausta (6/3/03) - 2003-03-06


Dokumentarni film koji je trajno zabilježio završnicu jednog od najmračnijih razdoblja u povijesti srbijanske vlasti, prikazan je sinoć u washingtonskom Muzeju Holokausta. Seriju od tri nastavka, u ukupnom trajanju od pet sati, televizijska mreža Discovery Channel je sažela u 47-minutni film nazvan “Jugoslavija: pad Miloševića”.

Masakr civila u kosovskom selu Račak, pritisci na srbijanskog vođu Slobodana Miloševića da obustavi strahovladu na Kosovu, te neuspjeh mirovnih pregovora u Rambuilleu – uvodni su dio dokumentarca o raspletu desetogodišnje balkanske tragedije. Slijede zračni napadi NATO-a i višetjedno bombardiranje koje je prisililo tadašnjeg neprikosnovenog vlastodršca u Beogradu da pristane na razmještanje međunarodnih snaga u južnoj pokrajini. Film Discovery Channela bilježi rezignaciju, nezadovoljstvo i bunt koji narodnu volju pretaču u odluku većine da s predsjedničkog položaja skine Slobodana Miloševića i postavi Vojislava Koštunicu. U skladu sa svojim imenom - “Jugoslavija: pad Miloševića” – film se približava kraju prikazujući konvoje odlučnih protivnika Miloševićeve vlasti, koji se satima slijevaju iz pet gradova Srbije u Beograd – grad u kojem je Milošević siguran jedino u predsjedničkom dvorcu … ali ne zadugo. Slijedi njegovo prebacivanje u Centralni zatvor i, na koncu, u Haški tribunal za ratne zločine. … Koliko vjerno je 47-minutni dokumentarni film odrazio epilog Miloševićeve drame – upitali smo sudionicu raspleta, koja je bila u publici sinoćnje projekcije, bivšu američku državnu tajnicu Madeleine Albright:

“Mislim da je to vrlo, vrlo dobar film, jer omogućuje uvid u dubinu onoga kroz šta su Kosovari prolazili i proživljavali. Također mislim da je vrlo značajno to što je na kraju prikazao snažnu želju Srba da se oslobode Miloševića. To je značajan dio priče koji se često zaboravlja - to da postoji razlika između Miloševića i njegovih slijepih pristaša, s jedne i srbijanskog naroda koji nije odgovoran, s druge strane. Upravo zbog toga je suđenje Miloševiću u Haškom tribunalu za ratne zločine toliko važno,” kazala je bivša američka državna tajnica.

Film je prikazao i neke od do sada neviđenih snimki s kraja Miloševićeve vladavine, a jedinstven je zbog brojnih sugovornika – od samog Miloševića i njegove supruge Mirjane Marković, pa do Billa Clintona, Jacquesa Chiraca, Tonyja Blaira, kosovarskih čelnika, i onih koji su zauzeli skupštinu i zgradu srbijanske televizije.

XS
SM
MD
LG