Linkovi

Studiranje putem Interneta - 2003-03-06


Jedan od načina stjecanja diplome američkog koledža ili sveučilišta je putem Interneta. Američka sveučilišta već godinama nude mogućnost nastave uz pomoć Interneta a studenti koji pohađaju takva predavanja uglavnom kažu da im se takav oblik nastave sviđa. Jedan od razloga jest taj što ne moraju putovati do škole i biti tamo u određeno vrijeme. Profesori tvrde da često bolje komniciraju sa studentima putem elektronskih poruka nego tijekom tradicionalnih predavanja.

Neki koledži nude i mogućnost stjecanja diploma putem Interneta, na primjer Jones International University u Englewoodu u saveznoj državi Colorado. Na web stranicama se navodi da je to prvo akreditirano sveučilište s kompletnom nastavom putem Interneta s dodiplomskim i postiplomskim programima studija.

Sveučilište Phoenix u Arizoni nudi nastavu putem Interneta od 1989. godine. Dužnosnici sveučilišta kažu da pokušavaju omogućiti studentima ne samo obrazovanje već i društvene kontakte. Na primjer, u nekim programima grupe od istih šest osoba napreduju zajedno kroz sve kolegije te međusobno komuniciraju putem kompjutera.

Prije dvije godine počela je s radom Internet sveučilište Cardean u okolici Chicaga, u saveznoj državi Illinois, u sklopu koje je postdiplomska poslovna škola. Cardean upotrebljava nastavnu metodu temeljenu na rješavanju problema iz prakse, s kojima se studenti sučeljavaju putem Interneta.

Bilo tko može pomoću kompjutera na Internetu pronaći podatke o ovim i ostalim školama. Na web stranicama za pretraživanje Interneta kao što su Google ili Yahoo ukucajte izraz: “online education” i dobiti ćete popis škola s informacijama o njihovim programima obrazovanja i cijenama.

Međutim, stručnjaci kažu da ne šaljete novac školama koje tvrde da možete steći fakultetsku diplomu bez ikakvog rada. To je protuzakonito. Osim toga, stučnjaci preporučuju da se raspitate je li diploma određenog fakulteta priznata u vašoj zemlji prije nego što odlučite na takvu vrstu obrazovanja.

Postoji li tema u vezi sa studiranjem u SAD-u koja vas posebno zanima, pošaljite nam e-mail na adresu : studijuamerici@glasamerike.com

XS
SM
MD
LG