Linkovi

Britanija radi na kompromisnom rješenju koje bi otvorilo put za korištenje vojne sile protiv Iraka (6/3/03) - 2003-03-06


Britanija je priopćila da radi na kompromisu koji bi otvorio put za korištenje vojne sile protiv Iraka.

Kompromisom bi se Iraku dalo nešto više vremena za mirno razoružavanje, no isto bi se tako postavio konačni rok u kojem Bagdad mora ispuniti postavljene uvjete ili se sučeliti s vojnom akcijom.

Sjedinjene Države su spremne na mogućnost modificiranja ranije predložene nove rezolucije o Iraku.

Britanija je predložila kompromis nakon što su Francuska, Rusija i Kina najavile da će se usprotiviti svakoj rezoluciji, u kojoj bi se pozivalo na rat protiv Iraka.

Američki državni tajnik Colin Powell danas se konzultira s dužnosnicima zemalja-članica Vijeća sigurnosti, kojem će sutra inspektori svjetske organizacije podnijeti novi izvještaj o Iraku.

******

Predsjednik Bush večeras će u Bijeloj kući održati tiskovnu konferenciju. Najavljujući ovaj događaj, glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer upozorio je novinare da "ne očekuju objavu rata Iraku".

Prema riječima gospodina Fleischera, predsjednik će u uvodnoj riječi govoriti o uspjesima u ratu protiv terorizma, a zatim će odgovarati na pitanja novinara.

Tijekom proteklih nekoliko mjeseci, glasnogovornik je u više navrata kazao da će se predsjednik obratiti javnosti kada odluči krenuti u rat protiv Iraka.

Predsjednik Bush je posljednji put održao tiskovnu konferenciju u studenome prošle godine.

O najnovijem razvoju dogadaja vezanim uz ovu teme poslušajte emisije Glasa Amerike na hrvatskom jeziku koje se emitiraju tri puta dnevno. i .

XS
SM
MD
LG