Linkovi

Hodanjem do zdravlja - barem 30 minuta dnevno! (7/3/03) - 2003-03-06


Za bolje zdravlje – krenite u šetnju! Već s prvim koracima, u tijelu počinje niz korisnih metaboličkih procesa. Žlijezde počinju lučiti adrenalin, koji dolazi u krvotok i signalizira srcu da kuca brže. To dovodi do porasta krvnog tlaka, a srce počinje pumpati više krvi u mišiće koje koristite pri hodu.

Dok raste broj otkucaja srca, raste i broj udisaja, pa se povećava količina kisika u krvi. Kako u mišiće dotiče više krvi, tako oni počinju koristiti ugljikohidrate i šećere koji su u njima pohranjeni, što ubrzava metabolizam. Sve to, pak, navodi mozak da počne lučiti endorfine i serotonin, koji nam donose osjećaj dobrostanja.

Ukratko, kako kažu znanstvenici, redovite šetnje smanjuju opasnost od srčanog udara, dijabetesa, moždanog udara, osteoporoze, te raka dojke i debelog crijeva. Nadalje, pomažu u gubitku kilograma, smanjivanju kolesterola, konstipacije, depresije i impotencije, te jačaju mišićnu masu – sve bez negativnih popratnih efekata.

A kako postići sve ove zdravstvene blagodati? Prema preporukama američkih znanstvenika, svaki dan treba provesti barem 30 minuta u šetnji ili – od ustajanja do odlaska na počinak prijeći ukupno 10 tisuća koraka. Mislite da ste taj cilj već postigli u svakodnevnim aktivnostima? Statistike pokazuju da Amerikanac koji u radi u uredu dnevno učini između 2.500 i 5.000 koraka.

XS
SM
MD
LG