Linkovi

Državno tajništvo objavilo imena država u kojima se najviše krše vjerske slobode (6/3/03) - 2003-03-06


Američko Državno tajništvo objavilo je imena šest država u kojima se ozbiljno krše vjerske slobode. Te zemlje su Burma, Kina, Iran, Irak, Sjeverna Koreja i Sudan - zemlje koje su kao najveći problem spomenute i u prošlogodišnjem izvješću o poštivanju vjerskih sloboda u svijetu.

Saudijska Arabija nije se našla na popisu, premda je ova ključna američka saveznica na području Perzijskog zaljeva doživjela tešku kritiku u godišnjem izvješću državnog tajništva o vjerskim slobodama u svijetu, objavljenom u listopadu.

Američki državnici niječu da izostavljanje Saudijske Arabije sa popisa ima ikakve veze s mogućim ratom Sjedinjenih Država protiv Iraka.

State Department mora, prema američkim zakonima, svake godine objaviti izvješće o stanju vjerskih sloboda u svijetu. Protiv zemalja u kojima se - prema ovom dokumentu - krše vjerske slobode mogu se uvesti sankcije.

O najnovijem razvoju dogadaja vezanim uz ovu teme poslušajte emisije Glasa Amerike na hrvatskom jeziku koje se emitiraju tri puta dnevno. i .

XS
SM
MD
LG