Linkovi

Lilly: Kriza sa Sjevernom Korejom eskalira (6/3/03) - 2003-03-06


Prije nekoliko dana, sjevernokorejski borbeni zrakoplovi su, iznad međunarodnih voda Japanskog mora, presreli jedan američki špijunski zrakoplov. Pratili su ga izbliza neko vrijeme, a potom su se vratili u bazu. Iako američka letjelica nije oštećena, ovaj incident smatra se još jednom sjevernokorejskom provokacijom - nakon nedavnog ispaljivanja rakete u Japansko more, u trenutku dok je u Seulu trajala inauguracija novog južnokorejskog predsjednika.

Ove incidente za Glas Amerike komentira James Lilly, stručnjak za Istočnu Aziju i bivši američki veleposlanik u Kini. Njega je presretanje američkog aviona u međunarodnom zračnom prostoru podsjetilo na incident iz 1969. godine, kada su napetosti između Washingtona i Pyongyanga također bile vrlo jake.

James Lilly: Mislim da je očito da je Sjeverna Koreja željela naš zrakoplov prisiliti na spuštanje – nešto slično kao što je bio incident s američkim brodom Pueblo iz 1969. godine. Sjevernokorejska ratna mornarica zarobila je brod, zajedno s posadom držala ga je puna 83 dana. Bili smo prisiljeni s njima se cjenjkati, na kraju smo se morali i ispričati da bismo ih dobili natrag. Mislim da nedavni incident pokazuje da kriza sa Sjevernom Korejom eskalira, iako su incidenti još uvijek niskog intenziteta, tako da se ne mogu smatrati stvarno velikom prijetnjom po američku sigurnost.

Bez obzira na to, takvi su incidenti ipak vrlo opasni, pogotovo po pripadnike oružanih snaga koji se u njima nađu. Mogu li se incidenti spriječiti diplomatskim putem – upitali smo Jamesa Lillyja.

James Lilly: Diplomacija može riješiti krizu, pogotovo jer postoji njezin ekonomski aspekt. Sjeverna Koreja će, ja mislim, odgovoriti na gospodarski pritisak izvana, pogotovo ako susjedne zemlje poput Kine, Japana, Južne Koreje koordiniraju svoju politiku s Washingtonom i Moskvom.

To će očito biti važni američko-kineski odnosi. Kakva je situacija na tom planu? – upitali smo ovog bivšeg američkog ambasadora u Pekingu.

James Lilly: Odnosi jačaju, to nema sumnje. Pogotovo od 2001., kada je počeo nizu sastanaka na najvišoj razini, s predsjednikom Bushom. Nakon toga, predsjednik Jiang Zemin bio je u Crawfordu, u Texasu, na ranchu predsjednika Busha. Dopredsjednik Cheney ide u Kinu slijedeći mjesec, državni tajnik Powell bio je tamo prošli mjesec. Washington zaista stavlja snažan naglasak na odnose s Kinom.

O najnovijem razvoju dogadaja vezanim uz ovu teme poslušajte emisije Glasa Amerike na hrvatskom jeziku koje se emitiraju tri puta dnevno. i .

XS
SM
MD
LG