Linkovi

Nakit na probušenom pupku - novi modni trend dobrostojećih žena od karijere (6/3/03) - 2003-03-06


Naušnice su već odavno izgubile primat kao jedini nakit na probušenom dijelu tijela. Već najmanje petnaestak godina buše se nosnice, obrve, jezik i pupak kako bi ponijeli nakit. Doduše, taj je nakit u pravilu bio vrlo jednostavan i jeftin, a vlasnici probušenih dijelova tijela uglavnom su pritom slali i svoju društvenu poruku: ja sam alternativan, buntovan, možda malo i opasan … naravno, može sve i u ženskom rodu.

U posljednje vrijeme, međutim, alternativni i jeftini imidž takvog nakita prepušta svoje mjesto mnogo skupljem trendu – svoje pupkove na bušenje i ukrašavanje nakitom izlažu otmjene i dotjerane žene od karijere, koje su barem za desetljeće ili dva premašile tinejđersku dob. Dapače, kako tvrde draguljari, nova klijentela je često već dobrano zašla i u pedesete ili šezdesete.

Nova klijentela, također, ne želi ovakav specifičan način ukrašavanja pokazivati čitavom svijetu – upravo zato pupak je idealno mjesto za privjesak: pokazuje se samo odabranima, a sakriven je na poslovnim sastancima i večerama s partnerima iz kompanije. Ukrašavanje pupka pokazuje i jednu drugu karakteristiku svoje klijentele – najčešće su to žene koje vrlo brižno paze na svoju težinu i fizičku kondiciju, koje i bez ukrašavanja pupka izgledaju mnogo mlađe od svoje stvarne dobi.

Često se ustvari radi o tradicionalno konzervativnoj klijenteli. Jedan draguljar navodi primjer svoje dugogodišnje klijentice, inače ginekologa, koja je za obljetnicu svoje ordinacije počastila sve svoje partnerice u poslu zabavom na kojoj im je bio probušen pupak i poklonjen skup privjesak.

I pupčani nakit je, u skladu sa željama nove klijentele, prešao dug put od jednostavnih privjesaka od nerđajućeg željeza do sofisticiranih kreacija sa safirima, rubinima, smaragdima i dijamantima uloženim u 24-karatno zlato. Neki od takvih privjesaka mogu koštati i po desetak tisuća dolara.

Vrijedi dodati da se ovaj novi trend ne viđa samo u velikim gradovima na američkoj istočnoj i zapadnoj obali – i manji gradići Srednjeg Zapada, poznati po svojoj konzervativnosti, očigledno su prihvatili novu modu. Tamošnji draguljari, naime, tvrde da im posao upravo cvjeta. Jedino što se klijentelu više ne može prepoznati po nakitu koji nosi; on je, naime, sakriven ispod vrlo klasične odjeće.

XS
SM
MD
LG