Linkovi

Kongres istražuje kako Ministarstvo zdravstva nadzire mirovinske fondove (5/3/03) - 2003-03-05


Kćerka predsjednika Vrhovnog suda Sjedinjenih Država, Williama Rehnquista, najavila je ostavku na dužnost čelnice interne kontrole u Ministarstvu zdravstva.

Ostavka je najavljena za lipanj, a povod joj je bio odluka Kongresa Sjedinjenih Država da počne istragu koja se temelji na sumnjama da je Janet Rehnquist prekršila etičke norme svoje profesije.

Odjel unutrašnje kontrole, tzv. Office of the Inspector General, ima svaka agencija ili ministarstvo savezne vlade. Zadaća ovog ureda je istražiti navode o nepropisnom obavljanju posla, mogućim prijevarama i rasipanju proračunskih sredstava.

Najava ostavke Jenet Rehnquist - priopćena u pismu predsjedniku države - dolazi u trenutku kada Kongres Sjedinjenih Država istražuje njezine postupke vezane za odluku da se odgodi vladina revizija poslovanja jednog mirovinskog fonda u saveznoj državi Florida.

Do odgode revizije došlo je na zahtjev jednog čelnog političkog savjetnika guvernera Floride Jeba Busha, brata predsjednika Georgea Busha. Odgoda je jamčila da rezultati revizije financijskog poslovanja neće biti objavljeni prije studenog prošle godine, kada su na Floridi održani izbori za guvernera.

Na izborima je guverner Jeb Bush osvojio drugi mandat.

Medijska izvješća također navode da je u vezi s ovim slučajem podnijelo ostavku nekoliko čelnih suradnika Janer Rehnquist, a neki su dobili otkaz.

Janet Rehnquist odbacuje navode da je prekršila zakon ili etičke norme svoje profesije. U pismu u kojem najavljuje ostavku, navela je da "odlazi zbog toga što želi provesti više vremena sa svojom obitelji, te iskoristiti profesionalne izazove na drugim poljima."

XS
SM
MD
LG