Linkovi

NYT: Munjevitim napadom iznuditi brzu predaju  (5/3/03) - 2003-03-05


Iako je upućivanje 24 bombardera velikog dometa u područje nadomak Sjeverne Koreje zauzelo vidna mjesta na naslovnicama američkog tiska, u današnjim novinama ipak i dalje dominiraju teme ratnih priprema za Irak.

Prvi čovjek američkih oružanih snaga, general Richard Myers, kaže da Pentagonov ratni plan predviđa operaciju koju će izazvati šok i navesti iračko čelništvo na brzu predaju – piše New York Times. Napad će biti “puno, puno, drukčiji od Zaljevskog rata koji je 1991. godine trajao 43 dana – tvrdi načelnik Združenog stožera američkih oružanih snaga. Drugi visoki časnici otkrivaju da bi u prvih 48 sati na Irak bilo ispaljeno 3 tisuće projektila i bombi s preciznim navođenjem – piše newyorški list.

General Myers je upozorio da bi američki napad doveo do iračkih civilnih žrtava, unatoč najboljim namjerama vojske da se to spriječi – nastavlja New York Times. Pobjeda u ratu protiv Iraka bit će ostvarena razoružavanjem te zemlje, a ne zarobljavanjem, ili ubijanjem Saddama Husseina – rekao je načelnik Združenog stožera američkih snaga, najavljujući munjevitu akciju s ciljem što bržeg ostvarenja ratnog cilja.

Philadelphia Inquirer, međutim, upozorava na brojne nepoznanice kada je u pitanju poslijeratni Irak. Iako bi odluku o ratu mogla donijeti za nekoliko dana, vlada predsjednika Busha mnoge pojedinosti skriva od očiju javnosti, pa čak i od Kongresa – navodi list. Iako Pentagon naglašava da je cilj oslobađanje, a ne okupacija Iraka, javnosti je nepoznato tko će upravljati u Bagdadu nakon rata, koliko će dugo američke snage ostati u Iraku, te koliko će sve to koštati – piše Philadelphia Inquirer.

O ratnom raspoloženju piše današnji Washington Post koji objavljuje rezultate ankete koju je proveo zajedno s televizijskom mrežom ABC. Većina Amerikanaca i dalje podržava vojnu intervenciju u Iraku. 59 posto ispitanika je podržalo uporabu sile, čak i bez podrške Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

XS
SM
MD
LG