Linkovi

Čečenske grupe proglašene terorističkim organizacijama (5/3/03) - 2003-03-05


Sjedinjene Države su proglasile tri čečenske grupe terorističkima: Islamsku internacionalnu brigadu, Islamsku pukovniju za specijalne namjene te Bataljun čečenskih mučenika Riyadus - Salikhin za izviđanje i sabotažu. Glasnogovornik američkog Državnog tajništva Richard Boucher kazao je da su navedene grupe “odgovorne za brojna počinjena teroristička djela u Rusiji, uključujući otmice i atentate, koji su bili prijetnja sigurnosti američkih državljana i američkoj nacionalnoj sigurnosti kao i vanjsko-političkim interesima.”

Islamska internacionalna brigada, Islamska pukovnija za specijalne namjene te Bataljun čečenskih mučenika Riyadus - Salikhin bili su umiješani u uzimanje preko 800 talaca u moskovskom kazalištu listopada 2002. godine. Kao rezultat ovog terorističkog djela, 129 osoba je ubijeno. Također se vjeruje da su ove tri ekstremističke grupe povezane s čelnikom čečenskih pobunjenika Shamilom Basaevim, koji je navodno primio milijune dolara od al-Qaide. Jasno je da su prisutni teroristički elementi među onima koji se bore protiv ruskih snaga u Čečeniji. Istovremeno, Sjedinjene Države ne smatraju sve čečenske borce teroristima. Sjedinjene Države pozivaju Čečenske lidere da se odreknu terorizma i da prekinu sve veze koje bi mogli imati sa terorističkim grupama.

Konačno, sukob u Čečeniji se ne može riješiti vojno. Na ruskoj je vladi da radi na političkom dogovoru i da uspostavi proces koji bi držao odgovornim članove ruskih vojnih postrojbi koji su kršili ljudska prava u Čečeniji. Takav dogovor bi također otežao pristup terorističkim grupama da osnuju uporište u Čečeniji. Sjedinjene Države osuđuju svaki čin terorizma i drugih zlostavljanja počinjenih od strane naoružanih čečenskih grupa. Sjedinjene Države blokiraju samo ona novčana sredstva koja u američkim bankama drže grupe Islamska internacionalna brigada, Islamska pukovnija za specijalne namjene, te Bataljun čečenskih mučenika Riyadus- Salikhin. Osim toga, Sjedinjene Države, Rusija, Britanija, Francuska, Kina i Španjolska zatražile su od Odbora Ujedinjenih naroda za sankcije da uključi ove tri grupe na svoju listu terorističkih organizacija. Ovo je prvi puta da se svih pet stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda suglasilo u podnošenju imena grupa Odboru za sankcije.

Koalicija predvođena Sjedinjenim Državama je ujedinjena u svojim namjerama da slomi terorističke prijetnje. Kao što je predsjednik George Walker Bush rekao, “Mi uništavamo terorističku mrežu, dio po dio. Oduzimamo im novac tako što zamrzavamo njihova sredstva i sužavamo njihove financijske prilive.” Rat protiv terorizma, dodaje predsjednik Bush, bit će vođen “predanošću, i vodit ćemo ga dok ne ostvarimo pobjedu.”

XS
SM
MD
LG