Linkovi

Koliko vam je vrijedan zaručni prsten? (5/3/03) - 2003-03-05


Udvarači koji se nadaju osvojiti srce svoje odabranice, kao i njezin pristanak na brak, trebali bi imati na umu važan podatak koji proizlazi iz prodajnih statistika američkih zlatara i draguljara - dva karata bolja su od jednog!

Od više od dva milijuna žena koje su prošle godine u Americi dobile zaručni prsten s dijamantom, 82 posto ih je bilo razočarano veličinom tog dijamanta! Kako tvrdi strukovna organizacija američkih draguljara, ženama je više po volji prsten s dijamantom veličine od dva do 5 karata. Želja za velikim dijamantom fenomen je novijeg datuma. Od šezdesetih, pa sve do kraja osamdesetih, najčešće se kupovao prsten s dijamantom veličine pola karata. Danas, većina muškaraca potroši na zaručni prsten daleko više nego na rođendanske i božićne poklone. Kako tvrde urednici časopisa Martha Stewart Weddings, potražnja za većim zaručnim dijamantima potpuno je otporna na gospodarsku recesiju i nimalo se ne smanjuje s padom opće potrošnje.

Klasični dijamantni zaručni prsten poznate njujorške draguljarnice Tiffany's, s dragim kamenom veličine 2 do 5 karata, uloženim u platinu, košta od početnih 20 sve do stotinu tisuća dolara. Neki od kupaca takvih prstena ustvrdili su da se bacaju u toliki trošak zato što on odražava njihove iskrene osjećaje, ali stručnjaci se pitaju u kolikoj mjeri poruke s televizije, radija i tiska u tome igraju ulogu. Reklame, ali i napisi o slavnim ličnostima u časopisima poput US Weekly, Entertainment Weekly, People i sličnim, prvenstveno ženama šalju poruke o poželjnosti što većeg dijamanta na njihovom prstu. Tu su i specijalizirane publikacije, namijenjene budućim mladenkama, koje po , ispitivanju tržišta, imaju sjajnu prodaju i među djevojkama i ženama koje još uopće nisu zaručene; dapače, koje još niti nemaju dečka! No, prsten se planira već daleko unaprijed.

Što se zaručnog prstenja tiče, žene su, kažu stručnjaci, isto tako pod jakim utjecajem obitelji i prijatelja - najčešće, kada se čuje o nečijim zarukama, prvo pitanje je: pokaži nam prsten! Taj prsten, naime, u popularnoj kulturi, navodno simbolizira ne samo snagu osjećaja perspektivnog supruga, nego i njegovo razumijevanje želja i ukusa svoje odabranice.

Što se zlosretnih budućih mladoženja tiče, njima preostaje ili kupnja skupog prstena, koje im draguljari prodaju na otplatu ili, pak, da se povedu za savjetima raznih tvrtki, specijaliziranih za mušku stranu ulaska u brak. Jedan od najprozaičnih savjeta koji nudi internetska tvrtka AskMen.com jest taj da im je pametnije da se ne bacaju u velik trošak za zaručni prsten. Ionako, kažu savjetnici te tvrtke, polovica brakova završava razvodom, pa je možda pametnije veliki i skupi dijamant pokloniti za desetu godišnjicu braka, ako ju se dočeka.

XS
SM
MD
LG